skip to Main Content
Bezorgdheid over de “olijfbomenpest” die de Spaanse olijfbomen bedreigd
Pixabay

Bezorgdheid over de “olijfbomenpest” die de Spaanse olijfbomen bedreigd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De plantbacterie Xylella fastidiosa heeft zich genesteld in de Zuid-Italiaanse regio Apulië waar in enkele jaren zo’n 10 miljoen olijfbomen besmet raakten. Ook in Spanje op Mallorca en Alicante is de zogenaamde olijfbomenpest of ebola van de olijfgaarden gespot en men vreest dat de bacterie zich snel zal verspreiden door heel Spanje waarna de economische schade niet te overzien zal zijn.

In Italië heeft de olijfbomenpest bacterie er reeds voor gezorgd dat er 10 miljoen olijfbomen verdwenen en de olijfolieproductie met zo’n 5 tot 10 procent achteruit ging waardoor de sector miljarden euro’s verlies heeft geleden sinds 2013.

In Spanje is het nog niet zo ver maar de bacterie is wel reeds geconstateerd op Mallorca en in de provincie Alicante. Mocht de epidemie zich verder uitbreiden in Spanje dan kan dat een enorme ramp betekenen voor het land. Spanje is immers goed voor 34% van de mondiale productie van olijfolie en is de grootste olijfleverancier ter wereld. Als de bacterie zich verder verspreidt door Spanje lopen 340 miljoen bomen gevaar. In Andalusië waar de meeste olijfbomen te vinden zijn is de bacterie nog niet gevonden. Er zijn meer dan 6.000 tests uitgevoerd met een negatief resultaat.

Naast de olijfbomen zijn ook de kersenbomen besmettelijk voor de gevreesde Xylella fastidiosa bacterie en er zijn ook al besmette pruimen-, perzik-, lavendel- en amandelbomen gevonden in Spanje en Italië. Op Mallorca en in de Verenigde Staten werden er ook al wijnstokken aangetast door het virus.

Er is nog steeds geen remedie gevonden tegen de Xylella fastidiosa bacterie. Wat men wel weet is dat de bacterie niet houdt van extreme klimaten met koude winters en warme zomers maar op die plaatsen waar zachte winters zijn lopen de bomen wel gevaar om besmet te raken. De Europese Commissie voorziet bufferzones en uitroeiingsmaatregelen voor planten nabij besmette exemplaren terwijl de experts hopen op resistentievorming.

De bacterie komt uit Costa Rica en andere Centraal-Amerikaanse landen, waar ze al meer dan een eeuw schade aanricht. Via besmette koffieplanten heeft ze haar weg gevonden naar Europa. Hier wordt de ziekteverwekker verder verspreid door sapzuigende insecten, waaronder het zogeheten schuimbeestje. In een besmette plant blokkeert Xylella de sapstroom, waardoor de plant geleidelijk uitdroogt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Gelijk heb je Leo .Zal in Amerika, Canada of Australie……niet gebeuren. Daar wordt streng gecontroleerd als je die landen binnen wil. Bescherming van hun fauna en flora ,super

  2. Bah, hebben we net de rode kever in de palmen gehad, gaan we nu dit krijgen. Als u iets weet hoe die bacterie te bestrijden is, laat u dat dan gauw weten?

  3. Tja die ziekte is toch door toedoen van de mens hier terrecht gekomen, moeten ze maar beter controleren wat het land(Europa) binnen komt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken