60 jaar geleden ontdekten vijf jongens de grotten van Nerja

Oeps ... foto ontbreekt!

60 jaar geleden ontdekten vijf jongens de grotten van Nerja

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Op 12 januari 1959 waren vijf jongens die met een spel bezig waren om vleermuizen te volgen plotsklaps ook de ontdekkers van een van de mooiste en grootste grotten van Spanje en wellicht Europa. Deze zaterdag 12 januari 2019 staat men in Nerja stil bij deze ontdekking van de jongens die voor altijd de geschiedenis van Nerja zou veranderen.  

Toen Francisco Navas Montesinos, de broers Miguel en Manuel Muñoz Zorrilla, José Torres Cárdenas en José Luis Barbero de Miguel (van 13 tot 21 jaar oud) op zoek waren naar vleermuizen kwamen ze terecht in een grot die later ook wel de Andalusische kathedraal van de Prehistorie genoemd werd.

Van de vijf vrienden is José Luis Barbero de Miguel reeds overleden maar de overige jongens die nu gepensioneerd zijn hebben recent in diverse Spaanse kranten hun verhaal gedaan en anekdotes over de ontdekking gedeeld. Zo noemen de ontdekkers de hele ervaring een mengeling van verrassingen en angst omdat er ook menselijke skeletten gevonden werden. In eerste instantie meenden de jongens toen dat dit andere ontdekkers waren maar later is gebleken dat deze lichamen uit 4000 v.Chr stammen.

Grotten

De “Cueva de Nerja” is een druipsteengrot in Maro vlakbij de plaats Nerja, provincie Málaga. Het omringende gesteente van de grot is dolomiet en het gangenstelsel heeft een lengte van vijf kilometer. De grot werd op 12 januari 1959 ontdekt en valt op door de enorme afmetingen. De grot strekt zich uit over bijna vijf kilometer, ze heeft een totale oppervlakte van 35.484 vierkante meter en een volume van 64.379 kubieke meter. Een stalactiet in de grot heeft een hoogte van 32 meter.

De grot is onderverdeeld in 2 secties, Nerja I en Nerja II, waarvan de eerste bezocht kan worden door het publiek. Vondsten in de grot duiden erop dat ze bewoond was van ongeveer 27.000 voor onze tijd tot in de late bronstijd. De grotschilderingen, die zich in Nerja II bevinden, zijn niet voor het publiek toegankelijk. Een aantal van de artefacten, beenderen van dieren, van vissen en schelpdieren, die in de grot gevonden zijn, worden in het museum bij de grot getoond.

Oudste kunstwerk?

In 2012 zijn een aantal tekeningen van zeehonden in de grot gedateerd op minstens 42.000 jaar oud. Dit zou dan het oudste kunstwerk zijn dat de mensheid heeft voortgebracht. De datering werd uitgevoerd op stalen van organisch materiaal (houtskool) gevonden op enkele centimeter van de tekeningen, in de bovenste galerijen die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Men vermoedt dat het resten zijn van brandend hout dat men gebruikte als verlichting bij het uitvoeren van de tekeningen of bij het bekijken ervan.

Toeristisch en muzikaal

De grotten van Nerja zijn als toeristische attractie te bezoeken, iets wat jaarlijks door meer dan een miljoen mensen gedaan wordt. Jaarlijks wordt in juli in de grotten het Festival de Música y Danza georganiseerd. Mstislav Rostropovitsj, Sir Yehudi Menuhin, Maja Plisetskaja, Montserrat Caballé, Dame Kiri Te Kanawa and José Carreras zijn slechts enkele van de grote artiesten die al optraden in de Cueva de Nerja.

Ga naar de inhoud