2020 was bijna het warmste jaar ooit in Spanje

2020 was bijna het warmste jaar ooit in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Middenin een periode van een koudegolf en historische sneeuwval is bekend geworden dat het afgelopen jaar het (bijna) warmste jaar ooit was in Spanje. Volgens de gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet en de Europese dienst van Copernicus voor klimaatverandering (C3S) was 2020 het warmste jaar sinds dat men in 1961 is begonnen die gegevens bij te houden.

2020 was bijna net zo warm als 2017 met een ‘normale’ decembermaand, aldus de Agencia Estatal de Meteorología (Aemet). Volgens het rapport van de Aemet was 2020 0,1 graad minder warm als 2017 maar in de statuten gaan deze jaren gelijk op als warmste jaren ooit sinds 1961.

Ook in Europa was 2020 een warm jaar met gemiddeld 0,4 graden warmer dan het oude record jaar 2019 wat toen ook het warmste jaar ooit was ter wereld.

De maand december was volgens de cijfers relatief normaal te noemen met een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden in Spanje, een 0,2 graden meer dan de periode 1981-2010. 

De maand december 2020 is daarmee de eenentwintigste warmste december sinds het begin van de serie in 1961 en de zevende warmste van de 21e eeuw.

In de regio’s Murcia en Valencia regio wordt gesproken over een warmere decembermaand met met 1 graad meer dan gemiddeld terwijl de regio Castilla-La Mancha met een maand december te maken had die kouder was dan normaal.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.