Extreem koud in Spanje met temperaturen tussen de -25 en -29,9 graden

Extreem koud in Spanje met temperaturen tussen de -25 en -29,9 graden

Extreem koud in Spanje met temperaturen tussen de -25 en -29,9 graden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft de historische sneeuwval ingeruild voor een historische koudegolf met temperaturen ver onder het vriespunt. Officieel volgens de Spaanse weerdienst Aemet is de laagst gemeten temperatuur in de nacht van maandag op dinsdag -25,4 graden in Bello (Teruel) maar in diezelfde regio wordt via niet-officiële meetstations gesproken over -29,9 graden. 

Die paar graden meer of minder maakt eigenlijk niet uit want het is gewoon hartstikke koud op veel plaatsen in Spanje. Afgelopen nacht was de koudste sinds 20 jaar volgens de Aemet maar vanaf woensdag gaan de temperaturen geleidelijk aan weer omhoog maar zal het nog steeds extreem koud zijn op veel plaatsen.

Laagste temperatuur

Volgens de officiële Spaanse weerdienst Aemet werd in de nacht van maandag op dinsdag de laagste temperatuur van het land gemeten in Bello (Teruel, Aragón) met -25,4 graden wat iets meer is dan de-25,2 graden in Molina de Aragón (Guadalajara, Castilla-La Mancha) en de -23 graden in Santa Eulalia del Campo (Teruel).

Andere lage temperaturen waren: -21,3 graden in Calamocha (Teruel), -21 graden in Teruel, -18,5 graden in Daroca (Zaragoza), -18 graden in Alhama de Aragón (Zaragoza) en -16,8 graden in Sigüenza (Guadalajara).

Hieronder een overzicht van de laagste temperaturen die door de Aemet gemeten zijn in de nacht maandag 11 op dinsdag 12 januari. We hebben de eilanden Balearen en Canarische EIlanden niet vermeld en alleen gekeken naar de regio’s op het Spaanse vasteland waar het op dit moment het koudst is van heel Spanje.

Aragón

In de regionale krant van de koudste provincie van Spanje Teruel wordt echter ook gesproken over niet-officiële door de Aemet erkende temperaturen van -29,9 graden in Royuela, -28,3 garden in Monteagudo del Castillo, -28,2 graden in Linares de Mora en -26,4 graden in Torremocha del Jiloca.

Catalonië

De laagst gemeten temperatuur volgens de Aemet in de autonome regio Catalonië was -12,7 graden in Martinet (Lerida) gevolgd door -10,m3 graden in Naut Aran (Lerida) en -10,3 graden in Bossòst (Lerida). 

Valencia regio

In de Valencia regio was het ook behoorlijk koud zoals de -15,5 graden in Ademuz (Valencia), de -11,4 graden in Utiel (Valencia), de -10 graden in Villafranca del Cid (Castellón) en de -6,1 graden in Jalance (Valencia).

Murcia

De laagst gemeten temperatuur in de Murcia regio waar het ook behoorlijk gesneeuwd heeft in het achterland was -5,1 graden in Caravaca de la Cruz gevolgd door -2,7 graden in Moratalla en -2,6 graden in Yecla.

Andalusië

Ook in Andalusië daalde de temperatuur tot ver onder het kwik tot -5,9 graden in Valsequillo (Córdoba) gevolgd door -5,8 graden in Espiel (Córdoba), -5,3 graden in Aroche (Huelva) en -5 graden in Hinojosa del Duque (Córdoba).

Extremadura

In Extremadura had men te maken met een laagst gemeten temperatuur van -6,8 graden in Navalmoral de la Mata (Cáceres) gevolgd door -6,6 graden in Nuñomoral (Cáceres), -6,5 garden in Villafranca de los Barros (Badajoz) en -6,3 graden in Aliseda (Cáceres).

Madrid regio

Na de enorme en historische sneeuwval in de Madrid regio inclusief de Spaanse hoofdstad zelf, heeft de regio nu te maken met extreme kou. ZO werd er een minumum temperatuur gemeten van -15,8 garden in Arganda del Rey, -14,2 graden in Alcalá de Henares, -13,2 graden bij het vliegveld Madrid-Barajas en -12,8 graden in Madrid El Goloso. 

Castilië en León

In wat oppervlakte de grootste autonome regio van Spanje Castilië en León werd het ook ijskoud met de laagst gemeten temperatuur van -16,4 graden in Puerto El Pico (Ávila) gevolgd door -16,1 graden in Cuéllar (Segovia), -14,8 graden in Burgo de Osma (Soria) en -14,7 graden in Aranda de Duero (Burgos).

Galicië

In het noordwesten van Spanje in de regio Galicië werd -8,8 graden gemeten in Xinzo de Limia (OUrense) gevolgd door -7,8 graden in Verín (Ourense), -6,3 graden in Beariz (Ourense) en -5,6 graden in O Páramo (Lugo).

Asturië en Cantabrië

In het ‘¡groene Spanje’ werd het ook erg koud maar daar is men wel wat gewend. In Asturië werd een temperatuur gemeten van -7 graden in Pola de Somiedo en -6,5 garden in Pajares-Valgrande. In Cantabrië daalde het kwik naar -13,8 garden in Reinosa gevolgd door -7,6 graden in Valderredible en -6 garden in Camaleño.  

Navarra, La Rioja en Baskenland

In de regio Navarra werd de minimumtemperatuur van -5,5 graden gemeten in Navascués en werd het -5,8 graden in Isaba. In de regio La Rioja werd het -7,7 graden in Enciso en -7,1 graden in Anguiano. Het Baskenland is de regio op het Spaanse vasteland waar het het minst koud werd met ‘slechts -2,2 graden als laagste temperatuur in Agurain en -1,2 graden in Vitoria.

Ga naar de inhoud