Hevigste sneeuwval van afgelopen 10 jaar in Catalonië

Hevigste sneeuwval van afgelopen 10 jaar in Catalonië
Beeld: Twitter

Hevigste sneeuwval van afgelopen 10 jaar in Catalonië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Weliswaar heeft niet de hele autonome regio Catalonië te maken met de gevolgen van de enorme sneeuwval, maar in diverse provincies zoals Tarragona en Lerida is wel veel sneeuw gevallen. Er is zelfs zoveel sneeuw gevallen dat de Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat ) spreekt over de hevigste sneeuwval sinds 2010.

Het weekend van 9 en 10 januari 2021 zal de Catalaanse regionale weer-geschiedenisboeken ingaan als de periode met de ergste sneeuwval sinds 2010, dat wil dus zeggen van de afgelopen 10 jaar.

Er is tot 60 cm sneeuw gemeten op bepaalde plaatsen zoals in de Priorat regio en Terre de l’Ebre, beiden in de provincie Tarragona en meer dan 30 cm in Montseny en las Guilleries in de provincies Barcelona en Gerona. Ook in de Pyreneeën en Pre-Pyreneeën in de provincies Barcelona, Gerona en Lerida is veel meer sneeuw gemeten dan normaal.

De sneeuwval begon vrijdagavond en zaterdagmorgen in het zuiden van Catalonië waar de sneeuw en vorderde zaterdagochtend noordwaarts richting de provincies Barcelona en Gerona. 

Dichter bij de kust in de Penedès, Vallès, la Selva of Gironès gebieden viel de neerslag eerder in de vorm van natte sneeuw of regen, terwijl het landinwaarts voornamelijk sneeuw was. 

In de oostelijke helft van de regio Catalonië, met inbegrip van een groot deel van Centraal Catalonië, steeg de sneeuwgrens vroeg in de ochtend tot 700 of 800 meter zodat in o.a. conca d’Ordena of Pla de Bages de sneeuw nauwelijks is gevallen.

In de zuidelijke provincie Tarragona is de sneeuwgrens in het weekend wel laag gebleven, in veel gevallen rond de 100 tot 200 meter. De sneeuwval is continu geweest in Terres de l’Ebre en vooral in de Priorat of in de bergen van Prades, waar het bijna 48 uur onafgebroken heeft gesneeuwd. 

In de oostelijke helft van Catalonië viel de regen meer met tussenpozen, met een sneeuwgrens dat af en toe tot 1000 meter is gestegen in de Pre-Pyreneeën, hoewel de sneeuw in La Garrotxa of Empordà op sommige plaatsen op 400 meter is gevallen.

Sneeuwhoogtes

Hieronder melden we enkele sneeuwhoogtes die door Meteocat geregistreerd zijn:

  • Falset (Priorat, Tarragona) – 62 cm (383 m hoogte)
  • Parque Natural dels Ports (Basi Ebre, Tarragona) – 62 cm (1.055 m)
  • Horta de Sant Joan (Terra Alta, Tarragona) – 60 cm (488 m)
  • Arnes (Terra Alta, Tarragona) – 56 cm (506 m)
  • Ciuret (Osona, Barcelona/Gerona) – 50 cm (1.176 m)
  • Tivissa (Ribera d’Ebre, Tarragona) – 46 cm (307 m)
  • Prades (Baix Camp, tarragona) – 46 cm (926 m)
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.