Search
menu
Search

Veel fake news over identiteitsbewijs voor honden en katten in Spanje

Veel fake news over identiteitsbewijs voor honden en katten in Spanje
Beeld: Freepik

Veel fake news over identiteitsbewijs voor honden en katten in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals altijd moet je in Spanje goed oppassen welke krant of website je bekijkt vanwege de politieke lading die daar vaak achter zit. Dat is vooral nu te merken met de woorden van de Spaanse minister van Consumptie en de zogenaamde slechte kwaliteit van het vlees uit zogenaamde ‘macrogranjas’ ofwel een macro-boerderij waar dieren mishandeld worden en wat slechts is voor het milieu. Maar ook over het verplichte identiteitsbewijs voor honden en katten in Spanje wordt veel geschreven wat niet waar is.

Op woensdag 5 januari trad de nieuwe wet (Ley 17/2021) in werking met daarin veel verbeteringen voor de dieren in Spanje. Als onderdeel daarvan wordt zogenaamd melding gedaan van een identiteitsbewijs of DNI-Animal zoals een ‘Documento Nacional de Identidad’ voor mensen maar dan voor honden en katten. Veel nationale bekende en onbekende kranten en websites melden meteen dat het vanaf 5 januari verplicht is om een ID voor je huisdier te hebben maar niets is minder waar.

Het nieuws over de verplichte ID voor honden en katten kan vallen onder de noemer ‘fake news’ of ‘bulo’ in het Spaans want er is helemaal nog geen wet die een ID voor honden en katten verplicht. Er is wel een wetsvoorstel, een zogenaamd ‘anteproyecto de la Ley de de Protección y Derechos de los Animales’ maar dat is nog niet aangenomen en is dus ook niet van kracht.

Wat op 5 januari in werking trad waren veranderingen in de wetten ‘Código Civil’, ‘Ley Hipotecaria’ en de ‘Ley de Enjuiciamiento Civil’ waardoor de juridische staat van huisdieren is veranderd en deze niet meer als  dingen maar als levende wezens met gevoelens gezien worden. En in ID aanpassingen wordt nergens melding gedaan van een ID voor honden en katten zoals in veel kranten wel te lezen was.

Dat er wellicht een ID voor honden en katten komt in 2022 kan een mogelijkheid zijn maar daarvoor moet eerst de nieuwe dierenwelzijnswet worden aangenomen, iets wat dus nu nog niet het geval is in Spanje. Veel dierenartsen zijn overspoeld met vragen over deze DNI-Animal maar moeten keer op keer zeggen dat dit niet waar is en dat men voor de gek is gehouden. Waarom dat gebeurt? …. geen idee maar waarschijnlijk heeft dat een politieke inslag om de regering zwart te maken of om gewoon fake news te verspreiden maar dan via enkele gerenommeerde kranten.

Maar een ID voor huisdieren?

Volgens een schatting van de Spaanse regering leven in Spanje 26 miljoen huisdieren, een aantal dat veel hoger kan zijn. Ongeveer de helft daarvan staat netjes geregistreerd en heeft een identificatiechip maar de andere helft dus niet. Volgens cijfers van de Real Sociedad Canina de España (RSCE) en de Fundación Affinity, wordt elke vier minuten een hond zonder ‘microchip’ in de steek gelaten. Het nieuwe DNI-Animal moet een hulpmiddel zijn tegen de ‘abandono animal’ in Spanje.

De nieuwe DNI-Animal is compatibel met de nu al verplichte identificatiechip voor honden die ook na invoering van een DNI-Animal verplicht blijft (en raadzaam voor katten). Maar daarnaast moeten alle honden en katten ook een eigen ID-kaart krijgen met daarin alle informatie over het dier maar belangrijker nog, over hun baasjes. Want in geval van het in de steek laten kunnen de eigenaren sneller geïdentificeerd worden en dus ook sneller beboet of veroordeeld worden.

Het idee daarachter is goed en het zou kunnen werken maar volgens dierenrechtenorganisaties en de Partij voor de Dieren (PACMA) gaat het niet ver genoeg. Want iemand die geen identificatiechip plaatst in zijn/haar hond of kat zal ook geen ID-kaart aanvragen, zeker niet als daarvoor betaald moet worden. Het is onbekend of het om een papieren bewijs of een digitale ID gaat. Verder zal deze door de regionale overheden verspreid worden maar ook daar is nog niet veel over bekend gemaakt.

Ga naar de inhoud