Nederlander doneert 86 foto’s van Benidorm uit de jaren zestig

Nederlander doneert 86 foto’s van Benidorm uit de jaren zestig
Beeld: Archivo Municipal de Benidorm

Nederlander doneert 86 foto’s van Benidorm uit de jaren zestig

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De Nederlander Wim Kuipers heeft 86 oude foto’s uit de jaren zestig van de badplaats Benidorm aan het ‘Archivo Municipal’ gedoneerd. Het gaat om zwart-wit foto’s die gemaakt zijn in de eerste toeristische jaren van de nu wereldberoemde badplaats. De foto’s zijn niet door de Nederlandse zakenman zelf gemaakt, maar werden door hem in een oud fotoalbum van een Britse familie gevonden.

Het gemeentearchief van Benidorm heeft haar fotocollectie verder uit kunnen breiden met een collectie van 86 zwart-wit foto’s, gemaakt door een Britse toerist in de beginjaren van de toeristische ontwikkeling van de stad. Deze foto’s zijn bij het Archief terecht gekomen door een schenking van de Nederlandse zakenman Wim Kuipers, meldt wethouder van Historisch Erfgoed Ana Pellicer.

Volgens de wethouder biedt deze collectie “nooit eerder gepubliceerde beelden van Benidorm die bijdragen om getuige te zijn van de evolutie van onze stad in de afgelopen decennia en om ons recente verleden te herstellen”. “Naast de ongetwijfeld informatieve waarde bevat deze schenking een verhaal over toeval en altruïsme waarvan Wim Kuipers zelf de hoofdrolspeler is en dat ook verdient om verteld te worden.”

“Wim Kuipers werkt al meer dan vier decennia aan het herstel van het historische erfgoed van Torremolinos en El Ejido (waar een plein naar hem genoemd is volgens deze website). Om de toeristische geschiedenis van beide gemeenten te documenteren, verwierf hij een album met vakantiefoto’s van een Britse familie aan de Middellandse Zee”. In het fotoalbum vond Wim verschillende vellen met foto’s die in Benidorm waren gemaakt in een periode die medewerkers van het gemeentearchief tussen 1959 en 1962 dateert.

Vanwege de inhoud van de gedoneerde afbeeldingen, sommige van persoonlijke aard en andere van landschappen en plaatsen in Benidorm, “weten we dat deze Britse familie verbleef in Hotel Rosaleda en dat ze tijdens hun verblijf over de markt en de straten wandelden” meldt wethouder van Historisch Erfgoed Ana Pellicer.

Het door Wim Kuipers geschonken materiaal is nu al beschikbaar voor raadpleging door onderzoekers en in de nabije toekomst zal het ook beschikbaar zijn voor het grote publiek zodra het gemeentearchief het nieuwe beheerprogramma lanceert dat momenteel in de implementatiefase zit.

Ga naar de inhoud