Wanneer vindt de Semana Santa plaats in Spanje? (2023)

Wanneer vindt de Semana Santa plaats in Spanje?
Beeld: 123rf

Wanneer vindt de Semana Santa plaats in Spanje? (2023)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar is 6 januari de eerste nationale feestdag in Spanje, maar wanneer is het tijd voor de volgende nationale feestdag? Om van een ‘kleine vakantie’ te kunnen genieten in Spanje, zul je moeten wachten tot de Semana Santa week of Paasweek. Maar, wanneer vindt deze plaats dit jaar?

De Semana Santa 2023 wordt gevierd van donderdag 6 april (Witte Donderdag) tot en met zondag 9 april (Paaszondag). Dat zijn de data wanneer heel Spanje vrij heeft, maar gedurende de hele Goede Week, die eigenlijk al op zondag 2 april begint, worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz, Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia en vele andere Spaanse steden. De Semana Santa processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land (wat niet betekent dat de andere Semana Santa processies minder interessant zijn natuurlijk).

Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, of passietaferelen.

Data 2023

De Heilige of Goede Week begint op zondag 2 april met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 3 april en Martes Santo op dinsdag 4 april. Daarna volgen de Miércoles Santo op 5 april, Jueves Santo op 6 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 7 april en Sábado Santo op 8 april om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 9 april (eerste Paasdag).

De Semana Santa is een drukke vakantieweek waarbij miljoenen inwoners van Spanje door het hele land reizen om op vakantie te gaan. De populairste bestemmingen zijn doorgaans Andalusië, maar ook de Middellandse Zeekust in de Valencia regio en Catalonië worden druk bezocht. Op de wegen is het gedurende de hele week erg druk op de wegen, zowel richting de zee als richting de bergen, voor degene die liever nog willen genieten van de laatste sneeuw in de skiresorts.

Ga naar de inhoud