Search
menu
Search

WIST JE DAT: vrijdag de 13e géén ongeluksdag is in Spanje?

WIST JE DAT: vrijdag de 13e géén ongeluksdag is in Spanje?
Beeld: Freepik

WIST JE DAT: vrijdag de 13e géén ongeluksdag is in Spanje?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vrijdag de 13e is bijna overal ter wereld een ongeluksdag behalve als je in Spanje woont. Vrijdag de dertiende is voor de Spaanse cultuur namelijk dinsdag de 13e. Het is die dag dat voor de inwoners van Spanje, Griekenland en Zuid-Amerikaanse landen de dinsdag als een ongeluksdag wordt gezien. Daarom is er deze vrijdag geen enkel probleem in Spanje en zul je geen ongeluksdag hebben … hopelijk.

Waarom dan toch een vrijdag de 13e? Volgens Wikipedia komt dat omdat op die dag Jezus gekruisigd werd, iets wat samenviel op het ongeluksgetal 13 wat dus geen toeval kon zijn. De Romeinen voltrokken op vrijdag de dertiende altijd doodvonnissen, iets wat ook in Engeland werd gedaan.

Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag de dertiende in oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel en vanwege valse beschuldigingen van Philips de Schone werden gearresteerd. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Er wordt ook wel gesteld dat vrijdag de dertiende is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt. Anderen zeggen dat vrijdag de dertiende zou afstammen van de dag dat de heksen bij elkaar komen. Daarnaast heeft dertien een negatieve klank in de christelijke wereld vanwege het Laatste Avondmaal waar dertien personen bij aanwezig waren. 

Spaanse gezegden

Dinsdag de 13e is in Spanje een ongeluksdag alleen weet men niet zo goed waar dat vandaan komt. Zijn het de legendes, de cultuur of heeft het met religie te maken. Een veelgebruikte term op de ongeluksdag is “trezdidavomartiofobia”, een hele mond vol. Daarnaast is er een gezegde welke zegt “En martes trece, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes” wat zoveel betekent als “Op dinsdag de dertiende trouw je niet, ga je niet op reis en verlaat je het huis niet”.

Dinsdag de 13e heeft waarschijnlijk haar oorsprong in juni 1276 toen de stad Xàtiva in Valencia ingenomen werd door de Moren. Maar het kan ook zijn dat het getal 13 verwijst naar de bijbel waarbij het Laatste Avondmaal 13 personen aanwezig waren, de 13e was Judas, of naar de “apocalipsis” in hoofdstuk 13. Ook kan de oorsprong van dinsdag de 13e te maken hebben met de val van de stad Constantinopel op 29 mei 1453.

Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat vrijdag (of dinsdag) de dertiende hen geluk brengt. Wat deze gelovigen echter wel zullen missen zijn de stoelen rij 13 in een vliegtuig of trein, die zijn er in sommige gevallen (dus niet altijd) niet.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?