45 jaar celstraf voor jager die in Lerida twee boswachters doodschoot

45 jaar celstraf voor jager die in Lerida twee boswachters doodschoot
Beeld: El Español

45 jaar celstraf voor jager die in Lerida twee boswachters doodschoot

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LERIDA – De rechtbank in Lerida heeft de jager Ismael Rodriguez Clemente die in januari 2017 in de gemeente Aspe in Lerida (Catalonië) twee boswachters doodschoot veroordeeld tot 45 jaar gevangenisstraf. De jager kreeg 22 jaar celstraf per door hem doodgeschoten boswachter plus een jaar extra celstraf voor illegaal vuurwapenbezit.

Eind januari 2017 werden de 43-jarige Francesc Xavier Ribas Villa en de 39-jarige David Iglesias met kogels in hun hoofd in een bos gevonden. Het gaat om twee boswachters (agentes rurales) die door de nu van moord beschuldigde Catalaan uit Vacarisses (Barcelona) werden doodgeschoten.

Boswachters of agentes rurales gaan bijna nooit bewapend op stap en ook in dit geval had het tweetal geen wapens bij zich. Toch werden ze in principe in koelen bloede in het hoofd neergeschoten door de toen 29-jarige jager. In eerste instantie had de politie geen idee wat er gebeurd was met de boswachters en waarom deze waren neergeschoten.

Later meldde de jager zich echter bij de politie en gaf hij toe de boswachters te hebben neergeschoten. De rechter acht bewezen dat de jonge jager met vier kogels de twee boswachters doodschoot zonder dat deze zich konden verdedigen. Uitgesloten wordt dat de jager dit deed om te voorkomen dat de boswachters hem zouden aangeven omdat zijn wapenvergunning verlopen was.

Tijdens het proces bleef de jager volhouden dat hij niet weet waarom hij de boswachters doodschoot en is op de dag van  vandaag de precieze oorzaak van de dubbele moord onzeker. Hij is echter wel veroordeeld tot 45 jaar celstraf, 22 jaar per doodgeschoten boswachter en een jaar celstraf omdat hij geen wapenvergunning had.

Daarnaast moet de nu 30-jarige jager de families 990.000 euro schadevergoeding betalen en gedurende zes maanden zes euro per dag vanwege een misdaad tegen de flora en fauna.

Naast de jager werd ook zijn vriend tot negen maanden celstraf veroordeeld omdat hij had afgesproken het wapen waarmee de boswachters werden doodgeschoten op zijn naam te zetten. Deze persoon mag ook gedurende anderhalf jaar geen wapens in bezit hebben of gebruiken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.