Transavia gaat Ryanair nadoen met handbagage tegen betaling

Transavia.com
Beeld: Transavia.com

MADRID – Veel Transavia passagiers klagen doorgaans over de tarieven die de Ierse low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair hanteert voor het meenemen van handbagage en rolkoffers en daarom vliegen zij met Transavia. Maar dezelfde reizigers kunnen nu ook gaan klagen over Transavia want de Nederlandse low cost vlieger heeft aangekondigd als eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij geld te gaan vragen voor het meenemen van handbagage waarbij dat kan oplopen tot 30 euro extra voor een retourvlucht.

Terwijl Ryanair en Wizzair al geruime tijd een x-bedrag vragen voor het meenemen in de cabine van de handbagage en daar ook veel over geklaagd wordt (terwijl het toch door iedereen betaald wordt), heeft Transavia nu besloten hetzelfde te gaan doen. Ook bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij moeten reizigers vanaf april (2020) betalen voor het meenemen van de handbagage, rolkoffers en rugzakken. Die bedragen liggen tussen de 10 en 30 euro.

Passagiers die niet betalen zullen merken dat hun handbagage mee gaat in het ruim en dus op de plaats van bestemming net zoals de normale koffers op de kofferbanden terecht komt. Transavia zegt dat handtassen en tassen met laptops wel mee mogen in de cabine. Passagiers die dus betalen mogen vanaf april zowel een handbagage/rolkoffer/rugzak meenemen en ook een extra laptop-tas of handtas die niet meer zoals voorheen in de handbagage koffer geplaatst dient te worden.

LET OP: Op de website van Transavia zegt dat men in maart beslist of deze aanpassing in het handbagage beleid doorgaat of niet. Het is dus nog niet 100% zeker (maar de kans is wel groot).

Minder plaats

Transavia zegt dat de maatschappij deze keuze moet maken omdat er steeds minder plaats is in de cabine voor rolkoffers. Daarnaast zegt Transavia dat ze strenger gaan toezien op het juiste gebruik van de handbagage. Ook wil Transavia irritaties bij de gate voorkomen wat betreft wat wel door of niet door mag het vliegtuig in.

Passagiers die betalen voor de handbagage in de cabine krijgen ook prioriteit bij het instappen zodat er altijd genoeg plaats is in de bagagebakken boven de stoelen. Maar zegt Transavia, vol=vol want volgens de Nederlandse luchtvaartmaatschappij zijn de bagagebakken bij een Boeing 737 al vol als de helft van de passagiers een rolkoffer of rugzak meenemt.

Onderzoek

Transavia schrijft op de website dat de betaaloptie is gekozen na onderzoek onder passagiers van Transavia in Nederland en Frankrijk. Hieruit bleek dat een klein deel van de passagiers graag zekerheid wil over hun handbagage en ook een bedrag wil betalen voor het gegarandeerd meenemen van de rolkoffer of rugzak aan boord. Voor Transavia was dat aanleiding om het beleid voor handbagage aan te passen en in de bagagevakken ruimte te reserveren voor deze ‘betaalde’ handbagage. 

Passagiers die gegarandeerde handbagage aankopen, krijgen aan de Gate de mogelijkheid om als eerste aan boord te gaan zodat hun handbagage ook past in het bagagevak boven hun stoel. 

Nieuw: twee stuks bagage

Een andere verandering in het Transavia bagagebeleid is dat vanaf april alle passagiers een accessoire mee mogen nemen. Dit betekent dat alle passagiers één stuk handbagage zoals een rolkoffer (55x35x25 centimeter) én een accessoire zoals een kleine handtas of laptoptas (van 40x30x20 centimeter) meenemen aan boord. Samen mag de handbagage 10 kilo wegen. 

Het accessoire is daarmee altijd gegarandeerd mee in het cabine ruim. Het handbagage item kan mee in de cabine indien de gegarandeerde optie is gekocht óf als er genoeg ruimte is.

Transavia kopieert nu dus in feite Ryanair en andere luchtvaartmaatschappijen om zo extra geld te verdienen. Want weliswaar is het ook voor het gemak van de passagiers beter en makkelijker maar het voor koffers en stoelen betalen is voor luchtvaartmaatschappijen tevens een lucratieve handel want dat levert veel geld op.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

6
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
sammij

Dat komt omdat de franse geen zin hebben om te werken en met 62 jaar stoppen met werken, en dat moet dan weer in de ticket prijs. Hollanders betalen wel.

Piet Paëlla

Ik zie geen verband, leg dat nou eens uit.

Incognito

Ik begrijp het enigszins wel als je ziet wat er aan vol gepropte koffers mee het toestel word in gesleurd met als gevolg oponthoud in het gangpad om die koffer ergens in te proppen. Zelf vlieg ik met beide maatschappijen en stap meestal als laatste in (hou niet van dat gedrang en heb geen haast) met als gevolg dat je je koffer niet kwijt kunt, zou bijna zeggen LOGISCH, heb daar gelukkig een oplossing voor gevonden dat bij elke vlucht nog werkt.

Sjoerd

Rolkoffers zijn en blijven gratis bij transavia lees ik. Enige verschil is dat als je er zeker van wilt zijn dat jouw rolkoffer als handbagage mee mag in de cabine, je hiervoor betaalt. Mooie optie wat mij betreft.
Verschil met Ryanair trouwens is dat je daar ALTIJD betaalt voor jouw rolkoffer. Ongeacht of deze nu meegaat in de cabine of in het ruim.
Transavia onderscheidt zich dus nog steeds positief van Ryanair in dat opzicht.

lucia

die rolkoffertjes gingen toch al vaak in het bagage ruim. Hetgeen ik me kan voorstellen,
maar dat was wel gratis !! Zó goedkoop is Transavia nou ook weer niet hoor.
Gewoon dus weer extra verdiensten zoeken, bij Transavia….

Kristien

Rolkoffertjes die als handbagage dienen blijven gratis als ze in het bagageruim vervoerd worden. Dat begrijp ik toch zo.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.