Catalonië klaar voor 13e democratische regionale verkiezing op Valentijnsdag

Catalonië klaar voor 13e democratische regionale verkiezing op Valentijnsdag
Beeld: 123rf (aangepast)

Catalonië klaar voor 13e democratische regionale verkiezing op Valentijnsdag

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Deze zondag 14 februari is niet alleen de dag van de liefde of Valentijnsdag maar is ook 14F of de alweer 13e democratische regionale verkiezing in Catalonië. Het is opnieuw een vervroegde regionale verkiezing die volgt op het uit het ambt plaatsen van de voormalige regionale premier Quim Torra.

Juist Torra is de grote afwezige bij de regionale verkiezingen en is praktisch bij geen enkele campagnebijeenkomst te zien geweest. Nieuw bij deze regionale verkiezingen is dat de voormalige minister van Volksgezondheid Salvador Illa de regionale PSC (PSOE) partijleider en premier kandidaat is en volgens de peilingen ook aan kop ligt. 

Het is ook een problematische regionale verkiezing omdat de regionale overheid deze vanwege de pandemie wilde uitstellen tot eind mei maar dat die beslissing door een rechter op aandringen van de PSOE ongeldig werd verklaard. 

Daarom vinden er gewoon volgens een democratisch proces regionale verkiezingen plaats op zondag 14 februari of 14F, net zoals dat gebeurde in Galicië en Baskenland en recent nog in Portugal.

Vanwege de pandemie zullen het geen normale regionale verkiezingen worden en naast het feit dat er duizenden inwoners van Catalonië zich medisch hebben laten afmelden voor het zitten aan een stemtafel, garandeert de Generalitat dat er genoeg personen zijn om net stemmen te controleren en de stemmen te tellen etc. 

Er zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen zoals speciale beschermende kleding voor iedereen die in de stemlokalen aanwezig is maar ook mondkapjes, handschoenen, handgels en PCR en antigeen controles. Verder vindt het stemmen niet zoals gebruikelijk plaats in schoolgebouwen maar in grote open ruimtes en zelfs op straat of in markthallen.

Iedereen mag stemmen maar dat gebeurt wel op een andere manier met drie tijdvakken: tussen 9 en 12 uur kunnen de personen in de risicogroep stemmen; tussen 12 en 19 uur alle personen die niet bij een risicogroep horen; tussen 19 en 20 uur de met corona geïnfecteerde personen, positief geteste personen en hun contacten en personen die in een thuisquarantaine zijn geplaatst die dus om te stemmen wel buiten de deur mogen komen. 

Er zijn 10.200 agenten van de Mossos d’Esquadra en 4.000 agenten van de Policía Local beschikbaar en elk stemlokaal heeft tenminste twee agenten. Er zijn 2.669 stemlokalen waar miljoenen inwoners van Catalonië hun stemmen kunnen uitbrengen, al zijn er al meer dan 200.000 (350% meer) die dat via de post hebben gedaan.

13e democratische verkiezingen

De 14F verkiezingen zullen de regionale geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de Catalanen sinds 1980 voor de dertiende keer naar de stembussen kunnen om op democratische wijze een nieuwe regioregering met premier en een Catalaans Parlement te kiezen.

De eerste keer dat er gestemd werd in Catalonië na de invoering van de grondwet van 1978 was in 1980. De laatste keer dat er gestemd werd was in 2017 toen er een opkomst was van circa 82% en de partij Ciutadans weliswaar wat betreft stemmen en zetels wist te winnen maar niet genoeg steun had om een regionale regering te kunnen vormen.

Er vonden regionale verkiezingen plaats in 1980, 1984, 1988, 1992, 1995, 1999 (allemaal gewonnen door Jordi Pujol, CIU); 2003 (Pasqual Maragall, PSC); 2016 (José Montilla, PSC); 2010, 2012 (Artur Mas, CIU); 2015 (Carles Puigdemont, JxSí) en 2017 (Quim Torra, JUNTSxCAT).

kandidaten 1
Beeld: Kanidaten

Ga naar de inhoud