De Spaanse filmprijzen ‘Los Goya 2022’ worden dit weekend uitgereikt in Valencia

De Spaanse filmprijzen ‘Los Goya 2022’ worden dit weekend uitgereikt in Valencia
Beeld: Europa Press

De Spaanse filmprijzen ‘Los Goya 2022’ worden dit weekend uitgereikt in Valencia

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Op zaterdagavond 12 februari vindt het jaarlijks terugkerende Spaanse filmprijs festival ‘Los Goya’ plaats. Bij dit gala geeft de Spaanse academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie prijzen voor de beste films, regisseurs, acteurs, actrices, film muziek, etc. Deze worden beloond met bronzen borstbeelden van de kunstenaar Francisco Goya. Alle grote Spaanse acteurs en sommige Internationale filmsterren zullen aanwezig zijn bij dit filmspektakel.

In 2022 wordt alweer de 36e editie gevierd die deze zaterdag te zien zal zijn vanaf 22.00 uur op TVE 1 of het internationale TVE kanaal (op internet niet vanwege copyrights). Dit jaar vindt het filmgala plaats in Valencia. De presentatie is deels in handen van de filmregisseur Dani de la Torre. Het filmgala heeft dit jaar ook weer publiek, iets wat vanwege de corona-pandemie in 2021 niet mogelijk was. Voor het eerst zal er ook een internationale Goya-prijs zijn, die gaat naar de actrice Cate Blanchett die in de nieuwe Pedro Almodovar film ‘Manual para mujeres de la limpieza’ te zien zal zijn.

Spaanse filmprijs

Los Goya werd in 1987 ingesteld omdat er behoefte was aan een Spaanse filmprijs in de stijl van de Franse César filmprijs. Sindsdien wordt de prijs aan het begin van elk jaar uitgereikt, in een ceremonie die lijkt op die van de uitreiking van de Oscars bij de Academy Award in de Verenigde Staten. De televisie uitzending wordt elk jaar met een half uur vertraging uitgezonden om zo eventuele problemen niet uit te hoeven zenden (iets dat bij de Oscaruitreiking ook het geval is).

De aandacht gaat vooral uit naar Spaanse filmproducties, alsmede naar films uit Latijns-Amerika in de categorie ‘buitenlandse film in de Spaanse taal’. In principe vond het gala altijd plaats in Madrid. Uitzondering op die regel waren de prijsuitreikingen in 2000 in Barcelona, die van 2019 in Sevilla en de 2020 en 2021 edities in Málaga. De 2022 editie vindt plaats in Valencia.

Nominaties

De films die dit jaar genomineerd zijn vormen slechts 1% van alle bioscoopbezoeken in Spanje. Uiteraard is het merendeel van de best bezochte films in Spanje afkomstig uit de Verenigde Staten maar elk jaar weer komen er goede films in de bioscoop die gemaakt en/of geproduceerd worden in Spanje, iets wat dus geëerd wordt tijdens de Goya uitreikingen.

Genomineerden

De genomineerden in de categorieën beste film, beste regisseur, beste acteur en beste actrice voor dit jaar zijn.

Beste film: El buen patrón; Libertad de Clara Roquet; Madres paralelas; Maixabel; Mediterráneo.

Beste regisseur: Fernando León de Aranoa (El buen patrón); Manuel Martín Cuenca (La hija); Pedro Almodóvar (Madres paralelas); Iciar Bollain (Maixabel).

Beste acteur: Javier Bardem (El buen patrón); Luis Tosar (Maixabel); Javier Gutiérrez (La hija); Eduard Fernández (Mediterráneo).

Beste actrice: Penélope Cruz (Madres paralelas); Petra Martínez (La vida era eso); Blanca Portillo (Maixabel); ​Emma Suárez (Josefina).

Daarnaast zijn er nog vele andere Goya’s weg te voor onder andere de beste secundaire acteurs en actrices, de beste nieuwe acteurs en actrices, kleding, geluid en muziek, speciale effecten, beste Europese films, beste Ibero-Amerikaanse films, beste documentaire en beste animatiefilms.

Ga naar de inhoud