Netflix en Amazon Prime iets minder populair in Spanje terwijl HBO Max en Filmin stijgen

Netflix en Amazon Prime iets minder populair in Spanje terwijl HBO Max en Filmin stijgen
Beeld: Canva

Netflix en Amazon Prime iets minder populair in Spanje terwijl HBO Max en Filmin stijgen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de laatste barometer van de website JustWatch hebben de streamingdiensten Netflix en Amazon Prime enkele percentages van het kijkersaandeel in Spanje verloren in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar. Netflix verloor ongeveer 3% van het aantal kijkers in Spanje terwijl dit bij Amazon Prime 1% was. Maar HBO Max is juist in populariteit gestegen, net zoals Filmin dat nu een hoger kijkersaandeel heeft dan Movistar+.

JustWatch plaatst elk kwartaal een overzicht van de marktaandelen of kijkersaandelen van de verschillende streamingdiensten. Voor Spanje geldt in het vierde kwartaal van 2021 dat Netflix nog steeds het meest gekeken en populairste platform is met een aandeel van 23% maar Amazon Prime is erg dichtbij gekomen met 21%.

Op hetzelfde overzicht heeft Disney+ een aandeel van 15% gevolgd door het nieuwere HBO Max met een aandeel van 13%. Voor het eerst heeft het Spaanse Filmin een groter aandeel met 6% dan het Spaanse Movistar+ dat een aandeel heeft van 5%. De lijst wordt verder aangevuld met de Apple TV+ dienst met een aandeel van 3% en andere streamingdiensten die samen goed zijn voor 14%.

Filmin is een 100% Spaanse streamingdienst en daarom wellicht niet zo bekend in Nederland en België. Comunidad Filmin S.L., beter bekend als Filmin, is een abonnementsdienst voor video-on-demand streaming, voornamelijk gericht op het streamen van ‘alternatieve’ series en onafhankelijke films, evenals een productiebedrijf en filmdistributeur. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Barcelona.

JustWatch is een website/platform waarmee je kunt zoeken op welke streamingdienst verschillende content beschikbaar is. JustWatch stelt jaarlijks een driemaandelijkse ranking op basis van zoekopdrachten op de website of mobiele app samen. Een handig hulpmiddel in deze tijden van geatomiseerde audiovisuele content, maar het meet niet zozeer welke platforms het meest worden bekeken als de streamingdiensten die de mensen die het platform gebruiken het meest zoeken. JustWatch wordt maandelijks door meer dan 20 miljoen mensen in 84 landen gebruikt dus het kan gezien worden als een goede graadmeter.

justwatch1
Ga naar de inhoud