Search
menu
Search

Nederlandse pyromaan verdacht van meerdere branden aangehouden aan de Costa Blanca

Nederlandse pyromaan verdacht van tientallen branden aangehouden aan de Costa Blanca
Beeld: via canva.com

Nederlandse pyromaan verdacht van meerdere branden aangehouden aan de Costa Blanca

Een 38-jarige man uit Nederland is aangehouden en naar de gevangenis gestuurd op verdenking van het stichten van een dozijn branden in de provincie Alicante. De verdachte wordt beschuldigd van 11 gevallen van schade door brandstichting en één geval van brandstichting die een gevaar voor mensenlevens opleverde. Hij wordt ook in verband gebracht met andere autobranden in Villajoyosa in april 2023.

Op 13 januari 2024 kreeg de Guardia Civil melding van maar liefst vier branden in Villajoyosa in slechts 45 minuten tijd, tussen 21:45 uur en 22:30 uur ’s avonds. Alle branden vereisten de inzet van de politie en brandweer. Eén van de branden was op het terras van een bar en sloeg over naar aangrenzende terrassen. Het was een grote, gevaarlijke brand die een risico vormde voor omwonenden.

De Guardia Civil vermoedde brandsstichting en startte het onderzoek “Operatie Onfire”. Dit onderzoek richtte zich op het identificeren van de vermoedelijke pyromaan. Via camerabeelden en getuigenissen wist men de identiteit van de 38-jarige Nederlander te achterhalen.

De verdachte is op maandag 5 februari gearresteerd. Bij een huiszoeking vond de Guardia Civil bewijsmateriaal, waaronder brandversnellende middelen die verstopt waren. Dit duidt erop dat de branden inderdaad opzettelijk zijn gesticht.

De Nederlander wordt beschuldigd van 11 gevallen van schade door brandstichting en één geval van levensgevaarlijke brandstichting. Hij zit momenteel vast in de gevangenis op last van de rechter.

De branden in Villajoyosa hebben voor veel schade en onrust gezorgd onder de lokale bevolking. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar de kans was groot door de omvang en locatie van sommige branden. De aanhouding van de vermoedelijke dader komt dan ook als een opluchting.

Justitie zal nu moeten bewijzen in hoeverre de Nederlander daadwerkelijk verantwoordelijk was. Gezien de hoeveelheid bewijs lijkt een veroordeling waarschijnlijk. De strafmaat hangt af van de precieze tenlastelegging, maar kan jaren cel bedragen voor dit soort ernstige misdaden.

Autobranden in 2023

In april 2023 waren er een reeks autobranden in Villajoyosa. In verschillende wijken werden ’s nachts auto’s in brand gestoken, waaronder enkele duurdere modellen. In totaal gingen er in korte tijd 8 voertuigen in vlammen op. De politie en brandweer waren druk met het bestrijden van de autobranden. Ook deze branden werden toen al vermoedelijk aangestoken, maar de dader kon aanvankelijk niet gevonden worden.

Uit het onderzoek naar de recente branden van januari 2024 is nu gebleken dat dezelfde Nederlandse verdachte vermoedelijk ook betrokken was bij de eerdere autobranden in 2023. Details zijn niet bekendgemaakt, maar de Guardia Civil heeft aanwijzingen dat beide brandseries gelinkt zijn aan deze pyromaan.

Mogelijk was de dader al langer actief in de regio, en is hij overgegaan van autobranden naar het in brand steken van terrassen van cafés en andere gebouwen. Dat duidt op een gevaarlijke escalatie in zijn crimineel gedrag, vandaar ook de zware aanklachten.

Ga naar de inhoud