Search
menu
Search

Overzicht van de bevolkingsgroei in de provincie Tarragona

Overzicht van de bevolkingsgroei in de provincie Tarragona
Beeld: via canva.com // Calafell

Overzicht van de bevolkingsgroei in de provincie Tarragona

De provincie Tarragona heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke bevolkingsgroei doorgemaakt. Volgens recente cijfers van het Spaanse Statistiekbureau (INE) is de bevolking in 2023 met bijna 20.000 nieuwe inwoners gestegen vergeleken met het voorgaande jaar. Dit betekent dat de provincie nu ongeveer 10,7% van de totale bevolking van Catalonië vertegenwoordigt. Hoewel dit percentage lager is dan dat van de provincie Barcelona (73,4%), staat Tarragona nog steeds boven de provincies Girona (10,2%) en Lleida (5,6%). Deze toename van de bevolking is voornamelijk te danken aan de groeiende populariteit van steden en dorpen aan de kust, zoals Calafell, Salou, Cambrils, Cunit en Mont-roig.

De bevolkingsgroei in de provincie Tarragona is een opvallend fenomeen dat al enkele jaren aan de gang is. Volgens gegevens van het Catalaanse Statistiekbureau Idescat is de bevolking in de provincie tussen 2018 en 2023 met ongeveer 4,6% gegroeid. Dit is een aanzienlijke toename, vooral als we bedenken dat de bevolkingsgroei in heel Spanje de afgelopen jaren is afgenomen.

De provincie Tarragona heeft momenteel ongeveer 800.000 inwoners met als grootste steden Tarragona (138.300 inwoners) en Reus (108.500 inwoners). Het grootste deel van de inwoners woont echter in steden en dorpen langs de kust. De meest bevolkte stad langs de kust in de provincie is El Vendrell, met ongeveer 39.700 inwoners. Deze stad wordt gevolgd door Cambrils (36.500 inwoners), Calafell (30.600 inwoners) en Salou (30.200 inwoners). Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het Idescat en kunnen verschillen van de cijfers van het INE.

Cambrils als woonplaats

Cambrils is een kustplaats en badplaats ten zuiden van het populaire Salou en is een kleine stad waar het aantal inwoners ook is toegenomen naar 36.496 bewoners in 2023. Volgens gegevens van Idescat steeg het aantal inwoners in een jaar tijd met 861. Dat is mede te danken aan de buitenlanders die steeds meer lijken te kiezen voor Cambrils als vaste woonplaats nadat ze het vissersdorp hebben kleren kennen tijdens een vakantie.

Salou als toeristische trekpleister

Salou is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in de provincie Tarragona, wat ook heeft ook geleid tot een aanzienlijke bevolkingsgroei. In 2023 kwamen er 1.196 nieuwe inwoners bij en steeg het aantal bewoners naar 30.224. Dit is te danken aan de vele mogelijkheden op het gebied van werkgelegenheid en de hoge levenskwaliteit die Salou te bieden heeft.

Calafell is populair bij buitenlanders

Calafell is een andere stad die de afgelopen jaren een aanzienlijke bevolkingsgroei heeft doorgemaakt. In 2023 kwamen er 1.529 nieuwe inwoners bij waardoor het aantal bewoners is gestegen naar 30.631. Wat deze groei nog opmerkelijker maakt, is dat ongeveer 20% van de inwoners buitenlanders is. Dit komt voornamelijk door de aantrekkelijkheid van Calafell als woonplaats voor gepensioneerden en expats. De stad biedt een rustige en veilige omgeving, betaalbare huizenprijzen en een aangenaam klimaat.

Cunit en nabijheid steden

Cunit heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke bevolkingsgroei doorgemaakt. In 2023 kwamen er 624 nieuwe inwoners bij en steeg het aantal bewoners naar 15.278. Dit is voornamelijk te danken aan de aantrekkelijkheid van de kustlijn en de nabijheid van grote steden zoals Tarragona en Barcelona. Daarnaast biedt Cunit een rustige en ontspannen levensstijl, waardoor het een populaire bestemming is geworden voor zowel toeristen als inwoners.

Ga naar de inhoud