Search
menu
Search

Spanje warmt op rond Valentijnsdag met temperaturen tot 25 graden

Spanje warmt op rond Valentijnsdag met temperaturen tot 25 graden
Beeld: via canva.com

Spanje warmt op rond Valentijnsdag met temperaturen tot 25 graden

Spanje zal een piek in het weer zien rond Valentijnsdag op woensdag 14 februari met een aanzienlijke stijging van de temperaturen. Valentijnsdag zal warm of althans veel warmer zijn dan normaal is voor deze tijd van het jaar met op het vasteland 20 graden of meer en in Andalusië en op de Canarische Eilanden 25 graden of meer.

De week begint onder invloed van hogedruksystemen die zich rond en boven Spanje bevinden. Deze situatie zal de komende dagen stabielere omstandigheden in Spanje bevorderen, met weinig neerslag en een stijging van de temperaturen.

Deze stijgende tendens in de temperaturen zal aanhouden tot en met woensdag, samenvallend met de bekende “dag van de geliefden”. Er zullen temperaturen zijn die typisch zijn voor de lente, ondanks dat Spanje zich midden in de (wat het weer betreft vreemde) winter zit, met de thermometers die in veel delen van het land boven de 20 graden uitkomen.

Tijdens Valentijnsdag op woensdag worden ook temperaturen verwacht die de 20 graden kunnen overschrijden in regio’s zoals Galicië, de Cantabrische kust, vrijwel de hele Middellandse Zeekust, Andalusië, Extremadura, en verschillende plaatsen in het binnenland. In Castilië en León zullen veel steden de 20 graden naderen, terwijl in Andalusië maxima worden verwacht van tot 25 graden in Sevilla, Córdoba en Granada, evenals op de Canarische Eilanden, waar de meeste eilanden de 25 graden zullen overschrijden.

Zowel voor woensdag als donderdag wordt verwacht dat de maximumtemperaturen hoger zullen zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar in grote delen van het binnenland, met een temperatuurafwijking van 8 tot 10 graden boven het gemiddelde. In sommige gevallen zal de afwijking +12 graden zijn.

Naast de hoge temperaturen wordt ook weinig neerslag verwacht de komende dagen. Het hogedrukgebied boven Spanje zorgt voor stabiel en droog weer. Er kunnen hier en daar wat lokale buien voorkomen, maar over het algemeen blijft het droog en zonnig. Dit versterkt het gevoel van “lente in de winter”. Wel moeten veel gebieden in Spanje maandagen deels dinsdag rekening houden met harde windvlagen tot 100 km/uur langs de Middellandse Zeekust.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak is de positie van hogedruksystemen boven en rond Spanje. De lucht stroomt vanuit hogedrukgebieden met de klok mee en wordt daarbij afgebogen. Voor Spanje betekent dit dat er lucht vanuit Noord-Afrika en de Sahara wordt aangevoerd, wat zorgt voor de extreem hoge temperaturen. Normaal gesproken komen de winden in de winter juist uit het noorden.

De lucht die vanuit de Sahara komt is zeer warm en droog. In de zomer is dat normaal, maar midden in de winter is het zeer ongebruikelijk. Deze lucht kan temperaturen van 20 graden en hoger met zich meebrengen.

Daarbij komt dat de dagen in februari alweer lengen. De hogere stand van de zon zorgt voor meer instraling en opwarming. Dit versterkt het effect van de Saharalucht nog eens extra.

Ga naar de inhoud