De twee dorpen in Teruel Rubielos de Mora en Mora de Rubielos en hun liefdesverhaal

De twee dorpen in Teruel Rubielos de Mora en Mora de Rubielos en hun liefdesverhaal
Beeld: AI-beeld / redactie

De twee dorpen in Teruel Rubielos de Mora en Mora de Rubielos en hun liefdesverhaal

In de provincie Teruel in het zuiden van de Spaanse regio Aragón liggen twee schitterende dorpjes die de perfecte bestemming zijn voor een ontspannen vakantie vol cultuur en geschiedenis: Rubielos de Mora en Mora de Rubielos. De namen van deze twee dorpjes intrigeren meteen. Er gaan veel verhalen en legenden de ronde over de herkomst, maar het meest overtuigende verhaal is dat van een middeleeuwse liefdesgeschiedenis.

Het zijn geen tongbrekers, maar twee juweeltjes die het zuiden van Aragón verbergt met een flinke dosis cultuur en geschiedenis. Voordat je er zelfs maar bent, valt het eerste al op: hun namen. Er zijn veel verklaringen en legendes over de oorsprong van de namen Albarracín en Rubielos de Mora. Maar aangezien Teruel bekend staat als de streek van de geliefden, is het een liefdesverhaal dat het meest overtuigt als verklaring voor de verwisseling van namen.

We bevinden ons aan het einde van de 12e eeuw, wanneer de christelijke Reconquista geleidelijk aan terrein wint in Aragón. In die tijd werd Rubielos bestuurd door Don Alonso de Rubielos, terwijl het naburige Mora nog steeds in handen was van de moslims. Daar woonde de prachtige koningin Fátima. En zoals in elk goede legende uit die tijd, werden de Moorse koningin en de christelijke ridder hopeloos verliefd.

Natuurlijk was hun relatie niet zonder slag of stoot. Om de acceptatie van beide kanten te winnen en duidelijk te maken dat niemand erop zou achteruitgaan met deze verbintenis, werd besloten dat Rubielos altijd van Mora zou zijn en Mora van Rubielos. Zo werden deze twee dorpen voor altijd met elkaar verbonden.

rubielos mora1 2
Beeld: via canva.com // Rubielos de Mora

Wat te zien in Rubielos de Mora

Rubielos de Mora maakt deel uit van de “Mooiste Dorpen van Spanje”. Een bezoekje waard is zeker het gemeentehuis, waarin vroeger de overdekte markthal of ‘lonja’ gevestigd was. Het gebouw heeft een opvallende gevel in Mudéjar-stijl met fraaie bogen en decoraties. Behalve het exterieur is ook het interieur de moeite van een bezoek waard. De grote overdekte ruimte deed vroeger dienst als handelsplein en was de levendige kern van het dorp.

Een andere toeristische trekpleister in Rubielos de Mora is het 16e-eeuwse klooster van de Carmelitas Descalzas, met name vanwege de prachtige kruisgang in Toscaanse stijl. De 22 boogvormige arcades geven toegang tot een binnenplaats met een tuin. De zuilen en bogen zijn versierd met elegante decoraties.

rubielos mora2
Beeld: via canva.com // Mora de Rubielos

Wat te zien in Mora de Rubielos

Aan de andere kant van de liefdesgeschiedenis ligt Mora de Rubielos, eveneens met enkele bezienswaardigheden. Boven op een heuvel troont het Castillo de Fernández de Heredia, ooit een machtig fort dat het dorp moest beschermen. Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw toen dit gebied zich nog in Moorse handen bevond. Later wisselde het kasteel een paar keer van eigenaar en kreeg het steeds meer een paleisfunctie. Helaas is er tegenwoordig niet zo heel veel meer over van de indrukwekkende burcht. Maar de romantische ruïnes geven nog een aardige indruk van het fort zoals het er vroeger bij moet hebben gestaan.

De voormalige kathedraal van Mora de Rubielos dateert uit de 14e eeuw en is een voorbeeld van Gotische Levantijnse architectuur. Het imposante godshuis valt vooral op door de enorme afmetingen. Ondanks dat het gebouw al een paar keer is gerestaureerd, zijn er nog altijd sporen van de oorspronkelijke Gotische bouwstijl te herkennen, met name aan de speelse versieringen en de slanke zuilen. De kerk geeft een mooi beeld van hoe de inwoners van Mora de Rubielos er in de Late middeleeuwen welvarend voor moeten hebben gestaan, getuige deze indrukwekkende kathedraal.

Ga naar de inhoud