Economische sancties Rusland hebben ook effect op Spanje en de import

Economische sancties Rusland hebben ook effect op Spanje en de import
Beeld: Canva

Economische sancties Rusland hebben ook effect op Spanje en de import

MADRID – De Europese Unie heeft vergaande sancties opgelegd die de economie van Rusland direct treffen om zo Putin onder druk te zetten om zijn krankzinnige oorlog in Oekraïne te stoppen. Tot nu toe is dat nog niet gelukt en hebben deze sancties niet alleen een negatief effect op de economie en het dagelijkse leven in Rusland maar ook in de Europese Unie en dus ook in Spanje.

Naast de stijgende brandstof- en gasprijzen, is er ook een groot gebrek aan zonnebloemolie. Met name dat laatste is in Nederland en België niet zo te merken maar wel in Spanje waar men veel gebruik maakt van ‘aceite de girasol’, en dat komt omdat de zonnebloempitten en/of zonnebloemolie uit Oekraïne en Rusland komen. 

Spanje importeert jaarlijks voor ongeveer 6 miljard euro uit Rusland wat drie keer zoveel is als wat Spanje naar Rusland exporteert. Onder die producten bevinden zich natuurlijk gas en olie maar ook ijzer, staal, aluminium, chemische producten, afval van de voedingsindustrie, meststoffen, rubber en producten die van rubber gemaakt zijn, hout en houtproducten evenals machines en mechanische apparaten. Ook worden levensmiddelen geïmporteerd, zoals suiker en zoetwaren, vis, schaaldieren, weekdieren, peulvruchten, groenten en conserven.

Wat betreft het gas is het effect op de hoeveelheid te importeren gas niet zo groot in Spanje omdat het land meer gas invoert uit de verenigde Staten (35%) en Algerije (25%) en Nigeria (13%) dan uit Rusland (5,8%). De problemen met gas in de andere EU-landen hebben echter wel een effect op de prijs van gas wat ook in Spanje enorm is gestegen. Detail is dat Spanje ook veel gas exporteert naar o.a. Frankrijk (1.612 GWh) en Nederland (936 GWh).

Wat betreft de brandstof importeert Spanje niet veel olie uit Rusland en komt de ‘crudo’ meer uit andere landen zoals uit Afrika (met name Nigeria met 782.000 ton), Amerika (met name Mexico met 647.000 en de Verenigde Staten met 559.000 ton) en het Midden-Oosten (687.000 ton). Toeval wil dat Spanje precies een maand voordat Rusland besloot Oekraïne binnen te vallen de olie-import uit Rusland met 67% liet afnemen naar 100.000 ton terwijl de import vanuit de Verenigde Staten met 207% toenam, volgens de cijfers van januari 2022 die HIER te vinden zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.