Het hamsteren is begonnen in Spanje waar al lege schappen zijn te vinden in supermarkten

Het hamsteren is begonnen in Spanje waar al lege schappen zijn te vinden in supermarkten
Beeld: @MissKrmn / twitter

Het hamsteren is begonnen in Spanje waar al lege schappen zijn te vinden in supermarkten

MADRID – De oorlog in Oekraïne en de inflatie zorgen ervoor dat veel consumenten in Spanje zijn begonnen met hamsteren uit angst dat er niet genoeg voorraad zal zijn of dat de prijzen blijven stijgen. Tijdens het begin van de corona-crisis in 2020 in Spanje was het doelwit het toiletpapier maar nu wordt onder andere massaal zonnebloemolie ingeslagen. Zo erg dat supermarkten al niet meer toestaan meer dan vijf liter ‘aceite de girasol’ te kopen. Maar er worden meer artikelen gehamsterd in Spanje.

Al het slechte nieuws over de oorlog in Oekraïne, dreigementen van Putin, de hoge prijzen en de inflatie maar ook de niet bevestigde dreiging van een staking in de transportsector op 14 maart in Spanje hebben ervoor gezorgd dat de inwoners van Spanje massaal naar de supermarkten gaan om te hamsteren.

In sommige supermarkten zijn nu alweer lege schappen te zien omdat consumenten alles meenemen aangezien ze vrezen dat er een tekort komt of dat de prijzen enorm zullen stijgen. De supermarkten spreken dat tegen en zeggen dat er niets aan de hand is, er is genoeg voorraad en er zal geen tekort zijn. Alleen zonnebloemolie kan een probleem worden over enkele weken maar voor de rest van de artikelen zoals melk, vlees en groente/fruit geldt dat de leveringen normaal zijn en dat er genoeg voorraad is.

Supermarkten zoals Mercadona en Carrefour maar ook de Lidl en ALDI roepen op tot kalmte en rationeel denken. Er is geen dreiging dat er tekorten (desabastecimiento) zijn en er is ook geen voorspelling dat er tekorten komen, aldus een woordvoerder van Mercadona.

Op social media zijn natuurlijk alweer foto’s te zien van lege schappen waarbij niet duidelijk is of dit foto’s zijn uit 2020 bij het begin van de corona-crisis toen iedereen aan het hamsteren sloeg of dat het recente foto’s zijn. Mochten deze recent zijn dan gaat het om momentopnames zoals tegen sluitingstijd of als het erg druk is geweest, aldus de supermarkten.

Ook wordt er gespeculeerd over een mogelijke staking op 14 maart (en onbeperkt) in de transportsector in Spanje zoals aangekondigd op de website van de ‘Plataforma para la Defensa del Sector del Transporte’ . Maar de grootste en belangrijkste verenigingen van vrachtwagenchauffeurs staan niet achter deze staking en dus zal deze geen doorgang vinden. De ‘Confederación Española de Transporte de Mercancías’ zegt op Twitter dat, ondanks de enorm hoge brandstofprijzen, het nu niet het moment is om te staken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.