Search
menu
Search

Het hamsteren is begonnen in Spanje waar al lege schappen zijn te vinden in supermarkten

Het hamsteren is begonnen in Spanje waar al lege schappen zijn te vinden in supermarkten
Beeld: @MissKrmn / twitter

Het hamsteren is begonnen in Spanje waar al lege schappen zijn te vinden in supermarkten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De oorlog in Oekraïne en de inflatie zorgen ervoor dat veel consumenten in Spanje zijn begonnen met hamsteren uit angst dat er niet genoeg voorraad zal zijn of dat de prijzen blijven stijgen. Tijdens het begin van de corona-crisis in 2020 in Spanje was het doelwit het toiletpapier maar nu wordt onder andere massaal zonnebloemolie ingeslagen. Zo erg dat supermarkten al niet meer toestaan meer dan vijf liter ‘aceite de girasol’ te kopen. Maar er worden meer artikelen gehamsterd in Spanje.

Al het slechte nieuws over de oorlog in Oekraïne, dreigementen van Putin, de hoge prijzen en de inflatie maar ook de niet bevestigde dreiging van een staking in de transportsector op 14 maart in Spanje hebben ervoor gezorgd dat de inwoners van Spanje massaal naar de supermarkten gaan om te hamsteren.

In sommige supermarkten zijn nu alweer lege schappen te zien omdat consumenten alles meenemen aangezien ze vrezen dat er een tekort komt of dat de prijzen enorm zullen stijgen. De supermarkten spreken dat tegen en zeggen dat er niets aan de hand is, er is genoeg voorraad en er zal geen tekort zijn. Alleen zonnebloemolie kan een probleem worden over enkele weken maar voor de rest van de artikelen zoals melk, vlees en groente/fruit geldt dat de leveringen normaal zijn en dat er genoeg voorraad is.

Supermarkten zoals Mercadona en Carrefour maar ook de Lidl en ALDI roepen op tot kalmte en rationeel denken. Er is geen dreiging dat er tekorten (desabastecimiento) zijn en er is ook geen voorspelling dat er tekorten komen, aldus een woordvoerder van Mercadona.

Op social media zijn natuurlijk alweer foto’s te zien van lege schappen waarbij niet duidelijk is of dit foto’s zijn uit 2020 bij het begin van de corona-crisis toen iedereen aan het hamsteren sloeg of dat het recente foto’s zijn. Mochten deze recent zijn dan gaat het om momentopnames zoals tegen sluitingstijd of als het erg druk is geweest, aldus de supermarkten.

Ook wordt er gespeculeerd over een mogelijke staking op 14 maart (en onbeperkt) in de transportsector in Spanje zoals aangekondigd op de website van de ‘Plataforma para la Defensa del Sector del Transporte’. Maar de grootste en belangrijkste verenigingen van vrachtwagenchauffeurs staan niet achter deze staking en dus zal deze geen doorgang vinden. De ‘Confederación Española de Transporte de Mercancías’ zegt op Twitter dat, ondanks de enorm hoge brandstofprijzen, het nu niet het moment is om te staken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?