Spanje voelt in tegenstelling tot andere Europese landen niets voor nachttreinen

Spanje wil in tegenstelling tot andere Europese landen een einde aan de avondtreinen
Beeld: Freepik

Spanje voelt in tegenstelling tot andere Europese landen niets voor nachttreinen

MADRID – Als het aan de Spaanse regering en het Ministerie van Transport ligt dan moet er snel een einde komen aan de nachttreinen in het land. Dat beleid staat loodrecht op diverse Europese landen waar juist een nieuw netwerk van avondtreinen is gepresenteerd of gebruik wordt gemaakt van bestaande nachttreinen.

Het reizen in een nachttrein (tren nocturno) heeft zo zijn charme want al slapend onder de sterren in een hoteltrein en de dag daarna aankomen op je bestemming heeft wel iets. Maar op dit moment is dat in Spanje praktisch niet mogelijk.

Voor aanvang van de corona-pandemie waren er in Spanje 4 nachttrein-trajecten. Het gaat om de trajecten Barcelona-Galicië; Madrid-Galicië; Spanje met Frankrijk en Spanje met Portugal. De trajecten Barcelona-Cádiz; Barcelona-Granada; Barcelona-Madrid en Barcelona-Asturië bestonden ook voor de corona-crisis niet meer. 

Een van de redenen waarom de Spaanse regering geen nachttreinen meer wil is omdat het tegenwoordig met de AVE hogesnelheidstrein mogelijk is om in 2 uur en 30 minuten van Madrid naar Barcelona of van Madrid naar Sevilla te reizen. Waarom dan nog een langzamere nachttrein in Spanje?

Trans Europ Express 2.0

Spanje maakt geen deel uit van het nieuw op te zetten Trans Europ Express 2.0. Terwijl de spoorwegmaatschappijen in Duitsland (Deutsche Bahn), Frankrijk (SNCF), Zwitserland (SBB) en Oostenrijk (OBB) samenwerken om de TEE weer nieuw leven in te blazen, wil de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe op dit moment niet mee doen met het Europese treinen-plan.

De TEE of Trans Europ Express werd begin jaren 90 gestopt nadat het netwerk van luxueuze binnenlandse en internationale sneltreinen in Europa in 1957 naar het idee van F.Q. den Hollander (toenmalig president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen) werd gestart.

De TEE 2.0 moet een milieuvriendelijk Europees alternatief worden om te reizen binnen de Europese Unie door diverse landen met elkaar te verbinden via een speciaal treinnetwerk. 

De Deutsche Bahn in Duitsland is de grondlegger van de nieuwe TEE . De spoorwegmaatschappijen in Duitsland (DB), Frankrijk (SNCF), Zwitserland (CFF) en Oostenrijk (OBB) doen alvast mee met het TEE-project maar Spanje (Renfe) voorlopig nog niet. De reden voor de afwezigheid van Renfe is niet bekend.

Barcelona in 2024

Toch zal er in december 2024 een route moeten komen tussen Zürich en Barcelona maar dat zal niet uitgevoerd worden door het Spaanse Renfe maar door een andere spoorwegmaatschappij. Er moeten ook verbindingen komen met Amsterdam (december 2021) en Brussel (december 2023).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.