10x decoratieve gebruiken in Spanje die voor buitenlanders vreemd overkomen

10x decoratieve gebruiken in Spanje die voor buitenlanders vreemd overkomen
Beeld: 123rf

10x decoratieve gebruiken in Spanje die voor buitenlanders vreemd overkomen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ten eerste, dit artikel moet je niet al te serieus nemen, maar feit is dat de Spaanse gewoonten wat betreft decoratie en gebruiken binnenshuis anders zijn dan in bijvoorbeeld Noord-Europese landen zoals Nederland en België. Denk aan de vaak kleine en overvolle kamers, donkere meubels, rolluiken en het eten in de keuken. We hebben 10 decoratieve gewoonten in Spanje op een rijtje gezet …. herken jij ze?

Er wordt gezegd dat het interieur van een woning veel zegt over de persoonlijkheid van de bewoners. Op dezelfde manier kan een woning veel onthullen over het land en zijn bewoners, van cultureel gebaseerde tradities tot gewoonten die zijn gevormd door de geografische locatie, zoals het gebruik van rolluiken in Spanje ter bescherming tegen de zonnestralen. In Spanje zijn er decoratieve gebruiken die zelden buiten de landsgrenzen te vinden zijn.

We hebben het niet over trends, maar over huishoudelijke gewoonten die zo diep geworteld zijn dat het soms moeilijk is om ze los te laten. Naast de flamencodanseres bovenop de televisie, die eerder een parodie is geworden, of de gehaakte tapijten op de bank, zullen deze tradities in woningen in dit artikel niet ongewoon klinken.

Dit overzicht heeft niet als doel om deze gewoonten te bekritiseren, maar juist om enkele van deze verschillen met andere landen te benadrukken. Bijvoorbeeld, als het gaat om ambachtelijk vakmanschap heeft Spanje weinig concurrentie. Maar sommige van deze decoratieve gebruiken zijn moeilijk te verdedigen.

1. Schoenen niet uitdoen

Het niet uitdoen van de schoenen bij het betreden van een woning wordt in Japan als een teken van gebrek aan respect beschouwd. Volgens de traditie moet iedereen bij de ingang zijn of haar schoenen uitdoen, net als in andere landen zoals Finland, Turkije, Duitsland, China, Indonesië of Saoedi-Arabië. Hoewel de recente pandemie veel gewoonten heeft veranderd, blijven de meeste Spanjaarden in huis dezelfde schoenen dragen als op straat.

2. Altijd dezelfde decoratie

In de noordelijke landen van Europa is het gebruikelijk om woningen aan te passen aan de seizoenen en trends, maar de de realiteit is dat de meeste woningen in Spanje niet vaak veranderen. Maar met behulp van kleine textielobjecten zoals tafelkleden, gordijnen of kussens, heb je de mogelijkheid om een nieuwe sfeer te creëren afhankelijk van het seizoen … als je daar voor openstaat dan.

3. Koude verlichting

Waarschijnlijk omdat men in Spanje veel natuurlijk licht heeft, wordt verlichting vaak verwaarloosd in Spaanse woningen. In Spanje worden ruimtes meestal met een kleine plafondlamp (of tl-verlichting) verlicht en meestal met koud licht. Warm licht is vaak nergens te bekennen waardoor kamers in Spaanse woningen niet echt gezellig overkomen.

4. Woonkamers vol met objecten

Het kan moeilijk zijn om afscheid te nemen van sommige dingen vanwege de genegenheid die je voor ze voelt of vanwege de herinneringen. En dit wordt weerspiegeld in de woonkamers van Spaanse woningen, vooral voor oudere generaties. We ontkennen niet dat het zijn charme heeft, maar soms kunnen woonkamers op een museum lijken, vooral in vergelijking met de meer minimalistische woningen in Noord-Europa.

5. Overmatige combinaties

Zijn de gordijnen blauw? Dan moeten de kussens en het tapijt ook blauw zijn. Deze monochrome trend was vooral de norm in kinderslaapkamers. Het resultaat? Gebrek aan persoonlijkheid. Om dit op te lossen, wordt aangemoedigd om meerdere kleuren te nemen of juist minder kleurcombinaties te hanteren.

6. Bedden met veel lagen

Matrasbeschermer, hoeslaken, bovenlaken, deken, sprei, kussens en decoratieve kussens. Herken je dit? In weinig landen heeft een bed zoveel elementen nodig. Spanjaarden houden van een goed opgemaakt bed en daarin zijn ze de besten. Echter, praktisch denken kan vereenvoudigen en de trend is om alleen een dekbed en dekbedovertrek te gebruiken om het bed op te maken. Dit is natuurlijk puur een kwestie van smaak.

7. De altijd aanwezige vitrage

In Spanje is men zeer gesteld op de privacy en houdt men er niet van om gezien te worden, daarom is het een klassiek beeld om altijd gordijnen en vitrages voor de ramen te hebben om een woning te beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Lang leve de vitrage! Een andere reden waarom ze worden gebruikt is om te voorkomen dat het sterke zonlicht de meubels beschadigt. Heel anders dan in Nederland waar je vaak alels kunt zien.

8. Een hamhouder in de keuken

Een object dat moeilijk te vinden is in andere landen dan Spanje, is de hamhouder met zijn bijbehorende ham, die een deel van het aanrecht of een bijzettafel in de keuken in beslag neemt. Het heeft een ruwe esthetiek die natuurlijk wordt gecompenseerd door de smaak.

9. De wasmachine in de keuken

In Spanje is het gebruikelijk om de wasmachine te zien die de ruimte deelt met de oven of vaatwasser in de keuken, terwijl in veel Europese landen dit apparaat in de badkamer wordt geïnstalleerd of in een aparte ruimte.

10. Ramen met rolluiken

Spanje is een van de zonnigste landen van Europa, daarom hebben de inwoners rolluiken nodig om de instroom van zonnestralen te reguleren en huizen te beschermen tegen de hitte in de zomer. Daarnaast bieden rolluiken ook die privacy die we zo graag hebben en isoleren ze ons tegen geluiden. Het is voldoende om een beetje door Europa te reizen om te zien dat rolluiken geen plaats hebben in hun huizen, al zijn ze ook in andere landen steeds vaker te zien tegenwoordig, al is het maar om de veiligheid.

Bron artikel

Ga naar de inhoud