Wanneer begint de lente officieel terwijl het nu al als zomer aanvoelt in Spanje?

Wanneer begint de lente officieel terwijl het nu al als zomer aanvoelt in Spanje?
Beeld: Canva

Wanneer begint de lente officieel terwijl het nu al als zomer aanvoelt in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met temperaturen die op het Spaanse vasteland al boven de 30 graden zijn gekomen en op meerdere plaatsen nu al in maart sprake is van tropennachten, is de vraag of de zomer nu al begonnen is, al voordat de lente officieel begint. Maar wanneer begint de ‘primavera’ eigenlijk in Spanje?

Als je in Spanje bent en ergens op een terras aan de Middellandse Zee zit dan heb je natuurlijk al gemerkt dat het heerlijk warm weer is. Voor de tijd van het jaar is het echter veel te warm en dit zal ook maar enkele dagen duren, dus helaas is de zomer nog niet begonnen in Spanje. Sowieso moet eerst de lente nog komen, maar wanneer begint deze?

In 2023 begint de lente of ‘primavera’ in Spanje officieel op maandag 20 maart om 22.24 uur op het Spaanse vasteland en Balearen en 21.24 uur op de Canarische Eilanden. De lente 2023 zal 92 dagen (iets meer dan 3 maanden) duren tot 21 juni wanneer officieel de zomer begint. Op 26 maart om 2.00 uur ‘s nachts wordt de klok een uur vooruit gezet en begint de zomertijd.

Prima en Vera

In het Spaans heet de lente ‘primavera’ wat opgedeeld kan worden in ‘prima’ en ‘vera’ wat letterlijk ‘el buen tiempo’ of goed weer betekent, een van de vier jaargetijden die samen met de winter, zomer en herfst een jaar rond maken. In het Nederlands is het woord ‘lente’ een oude afleiding van ‘lang’ en heeft het betrekking op het lengen van de dagen.

Twee lentes

Eigenlijk zijn er twee lentes, een meteorologische of klimatologische lente en een astronomische lente. De klimatologische lente is al op 1 maart begonnen en eindigt op 31 mei. In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De lente die de meeste mensen vieren is de astronomische lente waarbij de dag en de nacht even lang zijn.

Hoe is de lente in Spanje

Ondanks dat veel mensen denken dat de lente een mooie en warme tijd van het jaar is, klopt dat niet altijd. In maart, april en mei (de klimatologische lente) bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur voor Spanje 13,6 graden, uiteraard met uitschieters op bepaalde plaatsen maar het gemiddelde is niet echt hoog.

Daarnaast is er normaal gesproken veel neerslag met een gemiddelde van 173 mm per vierkante meter aan regenwater. Het is weliswaar niet de tijd van de meeste stormen maar de lente is wel de tijd dat er stormen voorkomen en vaak veel neerslag is.

Helaas is de lente voor diegene die last hebben van allergieën een van de verschrikkelijkste momenten van het jaar. Daartegenover staat dat de temperaturen langzaam omhoog gaan, alles begint te bloeien en het goed vertoeven is in Spanje omdat het klimaat lekker is en het nog niet zo druk is als in de zomer.

Ga naar de inhoud