Verandering van het weer in Spanje met temperaturen tot 28 graden

Verandering van het weer in Spanje met temperaturen tot 28 graden
Beeld: via ElTiempo / web

Verandering van het weer in Spanje met temperaturen tot 28 graden

Deze week begon met de impact van storm Monica, die regen en sneeuw bracht in het noorden van Spanje. Echter, een hogedrukgebied wint terrein en zal zorgen voor stabieler weer in de komende dagen. Dit hogedrukgebied brengt ook hogere temperaturen naar praktisch heel Spanje, inclusief het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische Eilanden. Op het vasteland kunnen de temperaturen stijgen tot 28 graden langs de Middellandse Zeekust. Zelfs op de Canarische Eilanden kan het komende weekend de temperatuur oplopen tot 30 graden.

Op woensdag blijft het stabiel, hoewel er in de namiddag enkele buien niet uitgesloten kunnen worden in Andalusië. Op donderdag zal het hogedrukgebied zich lichtjes naar het oosten verplaatsen, en een sterk verzwakt front zal de Atlantische kust van Spanje kunnen raken in de vorm van buien. Het zal regenen in Galicië, Extremadura, het westen van Castilië en León en het westen van Andalusië.

Op vrijdag zal dit front nog steeds lichte buien kunnen veroorzaken in het uiterste noorden en westen, maar deze zullen geleidelijk afnemen. Vanaf dan op zaterdag en tot en met zondag zal het hogedrukgebied opnieuw domineren en zal nog een krachtigere ruggenwervel zich boven Spanje positioneren.

Gezien de onzekerheid op lange termijn, zullen de hoogste maximumtemperaturen van de hele week naar verwachting op zondag plaatsvinden, waarbij in veel regio’s de 25 graden kan worden overschreden. Het is mogelijk dat de temperaturen volgende week maandag nog verder kunnen stijgen.

In steden in Andalusië, de regio’s Murcia en de Valencia zouden de temperaturen op zondag de 25 graden kunnen bereiken of zelfs overschrijden. Tot 28 graden wordt verwacht op zondag in Murcia of 26 graden in Sevilla. De maxima zullen op zaterdag al de 20 graden overschrijden in veel gebieden, en zelfs de 25 graden in het zuiden en oosten.

Ook in Extremadura, het zuiden van Castilla-La Mancha, delen van Catalonië en ook in de Ebro-vallei of zelfs delen van het Baskenland zouden de 25 graden kunnen worden bereikt. In andere regio’s van het binnenland van Spanje, zoals op het noordelijke plateau, kunnen temperaturen tot 20 graden worden bereikt en in de rest van de Cantabrische kust zullen de maxima tussen de 16 en 19 graden liggen.

Op de Balearen zullen de maxima tussen de 19 en 21 graden liggen en op de Canarische Eilanden, vooral op de oostelijke eilanden, kan de 30 graden zelfs worden overschreden.

Kort samengevat zullen deze temperaturen een afwijking van 5 tot 10 graden boven het normale voor dit seizoen betekenen in bijna heel Spanje. In sommige gebieden, zoals de Pyreneeën, het zuiden van Aragón, het binnenland van de regio Murcia en het oosten van Andalusië, zou de afwijking zelfs kunnen oplopen tot +12 graden.

Wat betreft de minimumtemperaturen, zal het deze week geen bijzonder koude week zijn en zal de vorst geen hoofdrol spelen buiten de berggebieden. De minimumtemperaturen zullen over het algemeen stijgen tot en met zondag, variërend van 6 tot 12 graden in bijna het hele binnenland van Spanje en van 12 tot 15 graden in kustgebieden. Op de Canarische Eilanden zal de temperatuur niet onder de 18 graden dalen.

Ondanks de abnormaal hoge temperaturen, vooral tegen het einde van de week, zijn we ver verwijderd van de vereisten voor een officiële hittegolf in Spanje. Een “hittegolf” wordt in Spanje officieel gedefinieerd als “een episode van minstens drie opeenvolgende dagen waarin zeker 10% van de meteorologische stations waarden boven de gemiddelde temperatuur registreren”. Deze week zal warm zijn, maar zal deze definitie niet vervullen.

Ga naar de inhoud