skip to Main Content
Is de tijgermug een bedreiging voor het toerisme in Spanje?

Is de tijgermug een bedreiging voor het toerisme in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

tijgermug3aMADRID – Muggen zijn overal te vinden en ook Spanje heeft last van deze bijtende, rondvliegende insecten. In Spanje echter heeft men ook last van de tijgermug (mosquito tigre) een mug die oorspronkelijk uit Azië komt en het leven van de Spanjaarden maar met name ook de toeristen knap lastig maakt. Is deze kleine insect een bedreiging voor het internationale toerisme of is dat erg overdreven?

De tijgermug, sinds kort ook in Nederland en België te vinden, kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achterlaat. De tijgermug is niet giftig maar kan wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een mosquito tigre is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif.

De hele dag door

De tijgermug is, dit in tegenstelling tot de normale mug, altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s-avonds, de tijgermug valt altijd aan. Net zoals bij alle muggen zijn het de vrouwtjes die aanvallen op zoek naar bloed. Daarnaast ziet men deze mug vaak niet aankomen, is de mug stil (ze maakt niet dat irritante muggengeluid)  en is ze resistent tegen de meeste antimugmiddelen. De tijgermug, te herkennen aan de witte/gele strepen op de poten en lichaam, kan heel makkelijk zich/haarzelf voortplanten in kleine plasjes water in leidingen, blikjes, plantenbakken, etc.

Waar

De tijgermug werd in Spanje voor het eerst gesignaleerd in het jaar 2004 in Sant Cugat de Cerdanyola del Vallès, in Catalonië. Nu is de tijgermug echter te vinden in heel Catalonië, Castellón, Alicante, Murcia, Andalusië en sinds enkele jaren ook op de eilanden van de Balearen, Mallorca, Menorca en Ibiza. Aangezien de overheidsinstanties nu al te laat zijn door slechte grenscontroles, kan de tijgermug makkelijk terrein winnen in andere delen van Spanje, mede vanwege het feit dat het erg lastig is om deze mugsoort uit te roeien.

Toerisme

Buiten het feit dat de tijgermug voor de Spanjaarden een ellendig en lastig beest is, hebben uiteraard ook de toeristen die de eerder genoemde regio’s bezoeken erg veel last van de tijgermug. Dat wil zeggen, overdag en ’s-avonds rustig op je balkon zitten, voor de tent of caravan en op een terrasje is haast onmogelijk door de tijgermug. Veel mensen worden dan ook in de zomermaanden tijdens hun vakanties geprikt en als men gevoelig is voor het gif van een tijgermug, dan kan men veel last hebben van de beet.

Veel toeristen hebben dan ook geen zin meer in het alsmaar opletten voor een tijgermug, het gestoken worden door een van deze insecten en dan ook nog eens grote rode irritante jeukende plekken daaraan over te houden maar of dat voor velen ook een reden is om niet naar Spanje op vakntie te gaan, is niet bekend – (Remco Stoffer)

UPDATE: Via een mail van Ryan Derks, een documentaire maker, hebben wij een link gekregen naar een video op YouTube waarin uitleg gegeven wordt over de tijgermug in Nederland. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Volgens de video kan de tijgermug maar liefst 21 verschillende soorten ziektes overbrengen waarvan sommige zeer ernstig. Overigens is het middel mosquito Tigre van CER8 in de Spaanse famacias verboden door de EU wegens schadelijke bestanddelen. Bekijk de video hieronder.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ik woon in Torrevieja en ook daar is de tijgermug behoorlijk actief. Je hoort ze niet, zitten vaak laag bij de grond en ik word meestal op mijn enkels gestoken. Ook komen ze brutaal rond je handen of ellebogen zitten. Zelfs de kleinste van 2 a 3 mm steken al. Overdag en in de avond actief. Bij de Mercadonna koop ik van het merk Deliplus “repelente de mosquitos”, een geel spuitflaconnetje van 15 cm, en spuit preventief als ik buiten zit en of een terrasje pakt.
  Verder doe ik na een steek, een mengsel van uitgeperste ui en alcohol 96% op de plek.
  De jeuk is zo intens dat ik vrijwel daarna niet kan slapen. Na vele probeersels helpt dit mengsel direct na een beet. Een stukje keukenrol en daar een strookje van 2 cm 3x opvouwen dat ik doordrenk met dit mensel en op de beet leg. Ik voel direct de jeuk verminderen en dat is wel zo aangenaam.

 2. Wat zeer goed preventief werk is Care Plus met 40% Deet. Biedt ongeveer 8 uur bescherming en is eenvoudig(spray) aan te brengen. Na een beet helpt de pen van Jaico met “Na de beet balsem” erg goed en is makkelijk mee te nemen voor onderweg! Beide middelen kunnen online besteld worden bij BOL.

 3. Ze leggen eitjes in bamboe. Dus deze in de tuin verwijderen. Ik had er ook veel last van.
  Nu de bamboe weg is veel minder.

 4. In het jaar 2013 ben ik en vele anderen slachtoffers veel gestoken door een (mug) beest wat je niet zie en wat je niet hoor. Het was zo erg dat ik op het punt gestaan heb om terug naar huis te gaan. Vele en grote erg jeukende bulten, ook kennissen hadden er last van, insmeren van de haren tot de tenen en nog geprikt worden. De laatste jaren is het een stuk minder of ik ben inmiddels immuun voor de steken. Zou dit de Tijgermug geweest kunnen zijn? Het beste helpt een klamboe maar dat is overdag wel wat lastig.

 5. Ik was ook 2jaar geleden behoorlijk geprik door deze mug ben er ook nog alegische voor bij de apotheek hebben ze hier idd een zalfje voor met cortisonen help goed, spray van de mercadona werkt wel ben bijna niet meer geprikt alleen als ik het was vergeten er zit deed in autan werkt ook is alleen veel duurder en de flesjes of spuitbusjes zijn zo leeg amdat je het meerdere keren per dag moet gebruiken ga dit jaar kruidnagel geweekt in alcohol en olie uit proberen , was een tip op internet. Merk ook dat de tijgermug smorgens minder actief is.

 6. Ben er vorig jaar door gebeten geweest en ver van leuk. Een omtrek zoals een 2 euro, niet alleen dat jeuken is vervelend maar het gloeit zeer fel, net of je een brandwonde hebt.
  Ben naar de apotheek geweest en een zalf gekregen wat jeuk en gloeiend effect wegneemt.
  Het product ligt in Spanje en kan het nu niet aanraden want ben de naam vergeten.
  Ja, fonteinen ook vermijden en chloor in het water zal wel helpen.

 7. Prima info.
  Vraag. In de Mercadona heb je anti muggen middel in een klein flesje wat je in t stopcontact aansluit. Prima spul helpt zeer goed. Maar omdat de tijgermug schijnbaar bijzonder is daarom de vraag… Helpt dat ook tegen de tijgermug? Dit omdat er staat dat hij resistent tegen middelen is.

 8. Dit verhaal is in 2012 voor het eerst hier geplaatst. Buiten het feit dat hier nu alleen een link naar een documentaire is gekoppeld die alleen op Nederland betrekking heeft, had het wel leuk geweest om wat preventieve tips te geven. Zo zou ik bijvoorbeeld willen weten of ze ook op zwembaden (met toch behoorlijk wat chloor er in) afkomen en of er inmiddels toch wat muggenmiddelen gebruikt kunnen worden. Aanvulling?

  1. Tijgermuggen komen niet af op het water. Ze zijn overal te vinden. Het enige middel wat volgens eigen ervaring werkt is van het merk Autan, helaas ook het duurste

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken