Is de tijgermug een bedreiging voor het toerisme in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Is de tijgermug een bedreiging voor het toerisme in Spanje?

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Muggen zijn overal te vinden en ook Spanje heeft last van deze bijtende, rondvliegende insecten. In Spanje echter heeft men ook last van de tijgermug (mosquito tigre) een mug die oorspronkelijk uit Azië komt en het leven van de Spanjaarden maar met name ook de toeristen knap lastig maakt. Is deze kleine insect een bedreiging voor het internationale toerisme of is dat erg overdreven?

De tijgermug, sinds kort ook in Nederland en België te vinden, kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achterlaat. De tijgermug is niet giftig maar kan wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een mosquito tigre is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif.

De hele dag door

De tijgermug is, dit in tegenstelling tot de normale mug, altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s-avonds, de tijgermug valt altijd aan. Net zoals bij alle muggen zijn het de vrouwtjes die aanvallen op zoek naar bloed. Daarnaast ziet men deze mug vaak niet aankomen, is de mug stil (ze maakt niet dat irritante muggengeluid)  en is ze resistent tegen de meeste antimugmiddelen. De tijgermug, te herkennen aan de witte/gele strepen op de poten en lichaam, kan heel makkelijk zich/haarzelf voortplanten in kleine plasjes water in leidingen, blikjes, plantenbakken, etc.

Waar

De tijgermug werd in Spanje voor het eerst gesignaleerd in het jaar 2004 in Sant Cugat de Cerdanyola del Vallès, in Catalonië. Nu is de tijgermug echter te vinden in heel Catalonië, Castellón, Alicante, Murcia, Andalusië en sinds enkele jaren ook op de eilanden van de Balearen, Mallorca, Menorca en Ibiza. Aangezien de overheidsinstanties nu al te laat zijn door slechte grenscontroles, kan de tijgermug makkelijk terrein winnen in andere delen van Spanje, mede vanwege het feit dat het erg lastig is om deze mugsoort uit te roeien.

Toerisme

Buiten het feit dat de tijgermug voor de Spanjaarden een ellendig en lastig beest is, hebben uiteraard ook de toeristen die de eerder genoemde regio’s bezoeken erg veel last van de tijgermug. Dat wil zeggen, overdag en ’s-avonds rustig op je balkon zitten, voor de tent of caravan en op een terrasje is haast onmogelijk door de tijgermug. Veel mensen worden dan ook in de zomermaanden tijdens hun vakanties geprikt en als men gevoelig is voor het gif van een tijgermug, dan kan men veel last hebben van de beet.

Veel toeristen hebben dan ook geen zin meer in het alsmaar opletten voor een tijgermug, het gestoken worden door een van deze insecten en dan ook nog eens grote rode irritante jeukende plekken daaraan over te houden maar of dat voor velen ook een reden is om niet naar Spanje op vakntie te gaan, is niet bekend – (Remco Stoffer)

UPDATE: Via een mail van Ryan Derks, een documentaire maker, hebben wij een link gekregen naar een video op YouTube waarin uitleg gegeven wordt over de tijgermug in Nederland. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Volgens de video kan de tijgermug maar liefst 21 verschillende soorten ziektes overbrengen waarvan sommige zeer ernstig. Overigens is het middel mosquito Tigre van CER8 in de Spaanse famacias verboden door de EU wegens schadelijke bestanddelen. Bekijk de video hieronder.

Ga naar de inhoud