Search
menu
Search

Spaanse tortilla de patatas krijgt eigen standbeeld in vermeende geboorteplaats in Extremadura

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse tortilla de patatas krijgt eigen standbeeld in vermeende geboorteplaats in Extremadura

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BADAJOZ – De gemeente Villanueva de la Serena in de provincie Badajoz in Extremadura heeft aangekondigd een standbeeld te gaan plaatsen om de Spaanse aardappel omelet ofwel tortilla de patata te eren. Volgens de legende is dit zeer populaire gerecht welke ook als tapa gegeten kan worden, in deze plaats bedacht in het jaar 1798. Sindsdien heeft de tortilla de patata een bijzondere betekenis voor het dorp in Extremadura en wordt deze traditioneel gegeten op paasmaandag en is er een heus spaanse omelet festival.

Nu moet daar een standbeeld bij gaan komen. Dat beeld moet 17.000 euro gaan kosten waardoor er meteen al veel inwoners begonnen te klagen over de enorme hoge kosten daarvan (hoeveel Spaanse omeletten zou men voor dat geld kunnen maken). Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het monument er uit zal gaan zien en welke kunstenaar de eer heeft om de tortilla de patata te vereeuwigen in de gemeente Villanueva de la Serena.

Terwijl de een zegt dat de Spaanse omelet voor het eerst werd gemaakt in Bilbao zeggen anderen weer dat dit in de deelstaat Navarra gebeurde. Wetenschappers en geschiedschrijvers zijn het nu echter eens met de echte geboorteplaats van de tortilla de patata welke de gemeente in de provincie Badajoz is geworden.

Hier maakte Joseph de Tena Godoy y Malfeyto op 27 februari 1798 de eerste tortilla de patata, al heette die toendertijd niet zo. Het idee achter de aardappel omelet was om een goedkoop gerecht te bedenken gebaseerd op aardappelen maar in plaats deze in een oven te doen te bakken in een pan. Het duurde niet lang of dit simpele gerecht werd niet alleen overal in Spanje beroemd maar over de hele wereld.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?