Spaanse tortilla de patatas krijgt eigen standbeeld in vermeende geboorteplaats in Extremadura

Pixabay
Beeld: Pixabay

Spaanse tortilla de patatas krijgt eigen standbeeld in vermeende geboorteplaats in Extremadura

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BADAJOZ – De gemeente Villanueva de la Serena in de provincie Badajoz in Extremadura heeft aangekondigd een standbeeld te gaan plaatsen om de Spaanse aardappel omelet ofwel tortilla de patata te eren. Volgens de legende is dit zeer populaire gerecht welke ook als tapa gegeten kan worden, in deze plaats bedacht in het jaar 1798. Sindsdien heeft de tortilla de patata een bijzondere betekenis voor het dorp in Extremadura en wordt deze traditioneel gegeten op paasmaandag en is er een heus spaanse omelet festival.

Nu moet daar een standbeeld bij gaan komen. Dat beeld moet 17.000 euro gaan kosten waardoor er meteen al veel inwoners begonnen te klagen over de enorme hoge kosten daarvan (hoeveel Spaanse omeletten zou men voor dat geld kunnen maken). Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het monument er uit zal gaan zien en welke kunstenaar de eer heeft om de tortilla de patata te vereeuwigen in de gemeente Villanueva de la Serena.

Terwijl de een zegt dat de Spaanse omelet voor het eerst werd gemaakt in Bilbao zeggen anderen weer dat dit in de deelstaat Navarra gebeurde. Wetenschappers en geschiedschrijvers zijn het nu echter eens met de echte geboorteplaats van de tortilla de patata welke de gemeente in de provincie Badajoz is geworden.

Hier maakte Joseph de Tena Godoy y Malfeyto op 27 februari 1798 de eerste tortilla de patata, al heette die toendertijd niet zo. Het idee achter de aardappel omelet was om een goedkoop gerecht te bedenken gebaseerd op aardappelen maar in plaats deze in een oven te doen te bakken in een pan. Het duurde niet lang of dit simpele gerecht werd niet alleen overal in Spanje beroemd maar over de hele wereld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.