Spaanse tortilla de patatas krijgt eigen standbeeld in vermeende geboorteplaats in Extremadura

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BADAJOZ – De gemeente Villanueva de la Serena in de provincie Badajoz in Extremadura heeft aangekondigd een standbeeld te gaan plaatsen om de Spaanse aardappel omelet ofwel tortilla de patata te eren. Volgens de legende is dit zeer populaire gerecht welke ook als tapa gegeten kan worden, in deze plaats bedacht in het jaar 1798. Sindsdien heeft de tortilla de patata een bijzondere betekenis voor het dorp in Extremadura en wordt deze traditioneel gegeten op paasmaandag en is er een heus spaanse omelet festival.

Nu moet daar een standbeeld bij gaan komen. Dat beeld moet 17.000 euro gaan kosten waardoor er meteen al veel inwoners begonnen te klagen over de enorme hoge kosten daarvan (hoeveel Spaanse omeletten zou men voor dat geld kunnen maken). Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het monument er uit zal gaan zien en welke kunstenaar de eer heeft om de tortilla de patata te vereeuwigen in de gemeente Villanueva de la Serena.

Terwijl de een zegt dat de Spaanse omelet voor het eerst werd gemaakt in Bilbao zeggen anderen weer dat dit in de deelstaat Navarra gebeurde. Wetenschappers en geschiedschrijvers zijn het nu echter eens met de echte geboorteplaats van de tortilla de patata welke de gemeente in de provincie Badajoz is geworden.

Hier maakte Joseph de Tena Godoy y Malfeyto op 27 februari 1798 de eerste tortilla de patata, al heette die toendertijd niet zo. Het idee achter de aardappel omelet was om een goedkoop gerecht te bedenken gebaseerd op aardappelen maar in plaats deze in een oven te doen te bakken in een pan. Het duurde niet lang of dit simpele gerecht werd niet alleen overal in Spanje beroemd maar over de hele wereld.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.