Gevaarlijke Portugese oorlogsschepen kwallen nu ook op de stranden van Ibiza en Formentera gevonden

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – Nadat de kust van Zuid Spanje regelmatig te maken heeft met de komst van de gevaarlijke, zijn er ook diverse exemplaren van de Physalia physalis ofwel Portugees oorlogsschip, een type kwal (of niet echt maar wordt wel zo aangeduid) welke je liever niet wilt aanraken gevonden op de stranden van Ibiza en Formentera. De laatste keer dat deze daar werden gezien was in 2013 in de Cala Bassa op ibiza.

Diverse surfers hebben op stranden op Ibiza en Formentera zes exemplaren gevonden van het Portugees oorlogsschip, een in de volksmond bekende kwal die zeer pijnlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn als men daarmee in aanraking komt. Er werden vier exemplaren gevonden op het es Torrent strand in de gemeente Sant Josep op Ibiza en twee exemplaren op het Migjorn strand op Formentera. Volgens de surfers leefden enkele van deze kwallen nog omdat ze de typische blauwe kleur hadden, iets wat transparent wordt als de kwal niet meer leeft.

Ook al schrijven we over een kwal, het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.