Gevaarlijke Portugese oorlogsschepen kwallen nu ook op de stranden van Ibiza en Formentera gevonden

Oeps ... foto ontbreekt!

Gevaarlijke Portugese oorlogsschepen kwallen nu ook op de stranden van Ibiza en Formentera gevonden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Nadat de kust van Zuid Spanje regelmatig te maken heeft met de komst van de gevaarlijke, zijn er ook diverse exemplaren van de Physalia physalis ofwel Portugees oorlogsschip, een type kwal (of niet echt maar wordt wel zo aangeduid) welke je liever niet wilt aanraken gevonden op de stranden van Ibiza en Formentera. De laatste keer dat deze daar werden gezien was in 2013 in de Cala Bassa op ibiza.

Diverse surfers hebben op stranden op Ibiza en Formentera zes exemplaren gevonden van het Portugees oorlogsschip, een in de volksmond bekende kwal die zeer pijnlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn als men daarmee in aanraking komt. Er werden vier exemplaren gevonden op het es Torrent strand in de gemeente Sant Josep op Ibiza en twee exemplaren op het Migjorn strand op Formentera. Volgens de surfers leefden enkele van deze kwallen nog omdat ze de typische blauwe kleur hadden, iets wat transparent wordt als de kwal niet meer leeft.

Ook al schrijven we over een kwal, het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Ga naar de inhoud