skip to Main Content
Spanje nog steeds de grootste wijn exporteur ter wereld maar meer kwantiteit dan kwaliteit
Foto: Freepik

Spanje nog steeds de grootste wijn exporteur ter wereld maar meer kwantiteit dan kwaliteit

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: Freepik

MADRID – Spanje is op dit moment nog steeds de grootste exporteur van wijn ter wereld met meer dan 22,8 miljoen hectoliters. Ondanks dat Spanje de grootste exporteur is, is de omzet slechts 2,8 miljard euro terwijl dat bij de nummer twee op de lijst Frankrijk 9 miljard euro is maar er slechts 15 miljoen hectoliters wordt geëxporteerd. Spanje is dus de wereldleider wat betreft goedkope wijnen waarbij de literprijs 1,25 euro bedraagt en dat in Frankrijk 6 euro is.

Gedurende 2017 werd er 22,8 miljoen hectoliters aan wijn geëxporteerd, dat is meer dan in 2016 waarmee Spanje opnieuw boven andere grote wijn producerende landen als Frankrijk en Italië komt te staan. Ondanks het feit dat er meer wijn werd verkocht heeft men echter niet meer winst gemaakt en is deze zelfs licht gedaald naar 2,8 miljard euro.

Massaal

Spanje exporteert steeds meer wijn in massale vorm zodat andere wijnboeren of bedrijven hun eigen flessen kunnen vullen. Dat is ook de reden dat men weliswaar meer heeft verkocht maar minder heeft verdiend. Een liter Spaanse wijn kost gemiddeld 1,25 euro terwijl een liter massaal verkochte wijn slechts 0,47 euro kost. Het merendeel van alle geproduceerde wijn in Spanje wordt massaal geëxporteerd.

Productie

Gedurende 2017 werd er in Spanje 33,5 miljoen hectoliters aan wijn geproduceerd, een 15% minder dan het jaar daarvoor. Wat betreft de productie staat Spanje achter Italië en Frankrijk op de derde plaats. De consumptie van wijn in Spanje zelf daalde van 13,4 liter per inwoner in 2016 naar 12,9 liter per inwoner (gemiddeld uiteraard want niet iedereen drinkt wijn). De meeste wijn wordt in Spanje gedronken in de deelstaten Baskenland, Balearen en Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Wel eens een programma gezien waarin aangetoond werd dat je voor minder dan €5,- geen wijn in de handel kunt brengen. Je kunt er een kwartje van afzitten, maar zeker geen 75%

  2. Als je een vergelijk maakt tussen een Spaanse en Franse wijn, zelfde prijs tot ongeveer 10 euro, dan prefereer ik de Spaanse wijn. Bij de duurdere wijnen winnen de Fransen. (Over het algemeen en naar mijn smaak.)

  3. Ik vraag me wel eens oprecht af, als je sommige prijzen ziet van flessen wijn, hoe men er ooit nog iets aan verdient heeft. Onder de 1 euro voor een fles rode wijn, dat is toch bijna niet mogelijk zou je zeggen, zelfs niet bij enorme aantallen.

    Spanje heeft hele goede wijnen, maar ook een aantal minder geweldige moet ik eerlijk zeggen.

    Als je al eens met de auto van Granada naar Madrid gaat en je rijdt dan een enorm stuk door de Valdapeñas streek (schrijf ik dat goed??) snap ik ik wel dat er daar veel wijn wordt verbouwd, tis zo langs de snelweg nou niet het meest mooie deel van Spanje als ik zo vrij mag zijn. Dus dan brengt een wijntje wel wat vrolijkheid wellicht. Let wel, dit is mijn mening heh, er zullen zat mensen het prachtig vinden.
    En de snelweg daar, om te janken zo slecht wegdek, kennelijk niet de regio van Spanje waaraan veel geld besteed wordt aan een goed weggetje.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken