Spanje nog steeds de grootste wijn exporteur ter wereld maar meer kwantiteit dan kwaliteit

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje nog steeds de grootste wijn exporteur ter wereld maar meer kwantiteit dan kwaliteit

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is op dit moment nog steeds de grootste exporteur van wijn ter wereld met meer dan 22,8 miljoen hectoliters. Ondanks dat Spanje de grootste exporteur is, is de omzet slechts 2,8 miljard euro terwijl dat bij de nummer twee op de lijst Frankrijk 9 miljard euro is maar er slechts 15 miljoen hectoliters wordt geëxporteerd. Spanje is dus de wereldleider wat betreft goedkope wijnen waarbij de literprijs 1,25 euro bedraagt en dat in Frankrijk 6 euro is.

Gedurende 2017 werd er 22,8 miljoen hectoliters aan wijn geëxporteerd, dat is meer dan in 2016 waarmee Spanje opnieuw boven andere grote wijn producerende landen als Frankrijk en Italië komt te staan. Ondanks het feit dat er meer wijn werd verkocht heeft men echter niet meer winst gemaakt en is deze zelfs licht gedaald naar 2,8 miljard euro.

Massaal

Spanje exporteert steeds meer wijn in massale vorm zodat andere wijnboeren of bedrijven hun eigen flessen kunnen vullen. Dat is ook de reden dat men weliswaar meer heeft verkocht maar minder heeft verdiend. Een liter Spaanse wijn kost gemiddeld 1,25 euro terwijl een liter massaal verkochte wijn slechts 0,47 euro kost. Het merendeel van alle geproduceerde wijn in Spanje wordt massaal geëxporteerd.

Productie

Gedurende 2017 werd er in Spanje 33,5 miljoen hectoliters aan wijn geproduceerd, een 15% minder dan het jaar daarvoor. Wat betreft de productie staat Spanje achter Italië en Frankrijk op de derde plaats. De consumptie van wijn in Spanje zelf daalde van 13,4 liter per inwoner in 2016 naar 12,9 liter per inwoner (gemiddeld uiteraard want niet iedereen drinkt wijn). De meeste wijn wordt in Spanje gedronken in de deelstaten Baskenland, Balearen en Catalonië.

Ga naar de inhoud