Search
menu
Search

Het lege binnenland van Spanje: Dorpen met slechts één inwoner

Het lege binnenland van Spanje: Dorpen met slechts één inwoner
Beeld: Freepik

Het lege binnenland van Spanje: Dorpen met slechts één inwoner

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft in totaal 8.125 gemeenten (municipios) die verdeeld zijn over 50 provincies (provincias) (en de twee autonome steden Melilla en Ceuta) en 17 autonome regio’s of deelstaten (Comunidades Autónomas). Er zijn duizenden dorpen waar slechts honderden, tientallen of nog maar één inwoner leven.

Van alle dorpen zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben waarvan er weer 4.000 zijn die op de kaart staan met het risico te verdwijnen vanwege het gebrek aan inwoners. Maar daarnaast zijn er ook dorpen met slechts één inwoner, om precies te zijn 1.800.

Het gaat in veel gevallen niet om een echt dorp maar meer om zogenaamde ‘pedanías, parroquias en diseminados’ waar volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) slechts één inwoner te vinden is.

Het overgrote deel van de één-inwoner dorpen is te vinden in Noordwest en Noord Spanje in de autonome regio’s Galicië en Asturië. Maar er zijn ook dorpen te vinden in Cantabrië, Navarra, La Rioja, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Madrid regio, Andalusië, Murcia regio, Valencia regio, Catalonië, Aragón, de Balearen eilanden en Tenerife, La Gomera en La Palma bij de Canarische Eilanden.

Volgens het rapport ‘La despoblación de la España interior’ van de stichting Funcas is te lezen dat er 23 provincies zijn in Spanje met dorpen waar steeds minder inwoners te vinden zijn. 

Maar dat is ook weer onder te verdelen in provincies waar dorpen op het punt staan te verdwijnen omdat er steeds minder inwoners zijn zoals Ávila, Cuenca, León, Zamora, Salamanca, Lugo, Ourense, Segovia, Palencia, Soria en Teruel.

Er zijn ook dorpen in provincies waar het aantal inwoners gelijk is gebleven de laatste jaren zoals in Albacete, Ciudad Real, Badajoz, Cáceres, Córdoba en Jaén.

En dan zijn er nog provincies waar juist inwoners bijkomen in de dorpen zoals in Guadalajara, Burgos, Huesca, La Rioja, Valladolid en Zaragoza.

Over het algemeen is Spanje een land waar 41 miljoen mensen wonen op 30% van Spaans grondgebied en slechts 6 miljoen mensen op 70% van Spanje. Het is dus een ongelijk verdeeld land met gemiddeld 97 inwoners per km2.

Ga naar de inhoud