Vulkaanas met zwaveldioxide van het eiland Saint Vincent kan Spanje bereiken

Vulkaanas met zwaveldioxide van het eiland Saint Vincent kan Spanje bereiken
Beeld: Twitter

Vulkaanas met zwaveldioxide van het eiland Saint Vincent kan Spanje bereiken

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vrijdagochtend 9 april barstte de vulkaan La Soufrière op het Caribische eiland Saint Vincent los en nu is het drie dagen later nog steeds onrustig. De as en rook wordt door de vulkaan die ooit in 1902 aan 1.200 mensen het leven kostte kilometers de lucht in gespuwd. De as kan eventueel ook de Canarische Eilanden en het het zuiden van het Spaanse vasteland bereiken.

Duizenden bewoners van Saint Vincent zijn vanwege de uitbarsting op het Caribische eiland hun huis ontvlucht en de autoriteiten zetten cruiseschepen in om inwoners van het eiland weg te krijgen. Het is de eerste keer dat de vulkaan La Soufrière vulkaan weer actief is sinds 1979 waarna deze sinds vrijdag een donkere rook en as ruim 12 kilometer de lucht in spuwde.

Terwijl er op en rondom het eiland Saint Vincent veel problemen zijn, verwacht men ook dat de zwaveldioxidewolk veel verder kan reiken. Men spreekt er zelfs over dat de vulkanische as ook de Canarische Eilanden en uiteindelijk ook het zuiden van het Spaanse land kan bereiken.

Ondanks dat het eiland op circa 6.000 kilometer van de Canarische Eilanden en het Spaanse vasteland ligt, is het dus goed mogelijk dat de as de eilanden en Spanje kan bereiken. 

Maar experts zeggen ook dat de bewoners van de eilanden en Zuid Spanje zich geen zorgen hoeven te maken want de as met zwaveldioxide bevindt zich op ruim 12 kilometer hoogte. Daarnaast lijkt het erop dat de vulkanische wolk richting Noord-Afrika gaat.

Het is vaak het vliegverkeer dat de meeste last heeft van dit soort vulkaanuitbarstingen omdat de as als een grijze wolk op grote hoogte drijft. Toch maken andere weerexperts zich enigszins zorgen omdat de zwaveldioxidewolk in Zuid Spanje samen valt met een storm met neerslag.

Ga naar de inhoud