Heel Sevilla huilt omdat de Semana Santa processies vanwege regen niet door gaan (2022)

Heel Sevilla huilt omdat de Semana Santa processies vanwege regen niet door gaan
Beeld: Cerro del Águila in 2019 / Europa Press

Heel Sevilla huilt omdat de Semana Santa processies vanwege regen niet door gaan (2022)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Een buitenstaander zal het nooit begrijpen, huilende mensen op straat die diep en diep triest zijn omdat een processie tijdens de Semana Santa niet door kan gaan. Op dinsdag 12 april, de Martes Santo of Heilige Dinsdag, was het zover. De regen en het onweer belemmerde dat diverse processies naar buiten konden en dat is voor het derde jaar op rij. 

Een van de bekendste broederschappen, El Cerro del Águila, besloot dinsdagmorgen als eerste dat de boetedoening niet door kon gaan vanwege het slechte weer. Daarna besloot de broederschap San Benito ook de processie niet te laten beginnen. Later sloot de broederschap San Esteban zich daarbij aan. Dat betekent dat de ‘pasos’ niet naar buiten komen om schade te voorkomen.

‘Pasos’ zijn grote tafelvormige constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus worden afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze loeizware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor de passietaferelen lopen grote groepen anonieme boetelingen die nazarenos worden genoemd. Deze boetelingen bestaan soms uit honderden personen.

Maar het slechte weer heeft ervoor gezorgd dat diverse processies niet doorgaan op Martes Santo. Op Lunes Santo (Heilige Maandag) was er veel regen en moesten processies onderbroken worden. Het is het derde opeenvolgende jaar dat de processies op deze Heilige Dinsdag niet doorgaan, twee keer vanwege de corona-pandemie en dit jaar vanwege de regen. de vraag bij veel mensen in Sevilla is nu, wat gaat de rest van de week gebeuren, blijft het regenen en kunnen meer processies niet naar buiten?

Ga naar de inhoud