Kudde schapen ingezet om te grazen in Barcelona

Kudde schapen ingezet om te grazen in Barcelona
Beeld: Canva

Kudde schapen ingezet om te grazen in Barcelona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Ook in de stad kan de kennis van het platteland van waarde zijn. Dat bewijzen een aantal herders in Barcelona, waar ze op de helling van Collserola een kudde schapen inzet voor brandpreventie. Het is de eerste keer dat dit gebeurd in de Catalaanse hoofdstad maar andere steden gingen Barcelona al voor.

De kudde in kwestie bestaat uit 130 schapen, 80 geiten en 80 lammetjes, in het bijzijn van twee herders en drie herdershonden. Elke dag van de lente zal zij grazen op de hellingen rond de Barcelona. Dat is ongezien sinds het begin van de 20e eeuw, toen alle veegerelateerde activiteiten in de Catalaanse hoofdstad verboden werden. 

De gemeente presenteerde vorige week het pilootproject aan het publiek. Doel van de begrazing is de preventie van bosbranden op de hellingen van het natuurreservaat van Collserola. Hoe minder lage begroeiing er is, hoe minder snel die namelijk uitbreiden.

Volgens het stadsbestuur gebeurt die schoonmaak tot nu toe met de hand. De kudde wordt voortaan ingehuurd omdat zij dat eigenlijk efficiënter en beter doet dan de mens. Als het pilootproject succesvol is, zou de kudde eventueel zelfs permanent in Barcelona blijven. Volgens het stadsbestuur is het namelijk de economische veehouderij die verboden is in de hoofdstad, niet het grazen op zich.

Een gunstig neveneffect van de begrazing is dat de overvloedige everzwijnen in het gebied misschien deels zullen verdwijnen. Dat zou op zijn beurt voordelig kunnen zijn voor de biodiversiteit.

Om er voor te zorgen dat alles in goede banen verloopt, plant het stadsbestuur informatieve borden op te hangen. Die raden de wandelaars aan hoe ze zich best gedragen in de buurt van de kudde, en wijzen op de verplichting om honden goed aan de leiband te houden.

Ga naar de inhoud