Spaanse boeren gaan meer zonnebloemen telen nu dat op braakliggend terrein is toegestaan

Spaanse boeren gaan meer zonnebloemen telen nu dat op braakliggend terrein is toegestaan
Beeld: Canva

Spaanse boeren gaan meer zonnebloemen telen nu dat op braakliggend terrein is toegestaan

MADRID – Spaanse boeren zeggen vaak ‘La desgracia de uno es el bien de otro’ wat vertaald kan worden naar ‘de een zijn dood is de ander zijn brood. In dit geval slaat dit op de zonnebloemolie en -pitten die normaal gesproken uit Oekraïne en Rusland Spanje en de rest van de EU-landen bereiken maar wat door de oorlog nu onmogelijk is. Recent werd door de EU en door de Spaanse regering goedgekeurd dat de landbouwgrond die braak moeten liggen nu gebruikt kan worden voor onder andere het zaaien van zonnebloemen.

In Spanje wordt veel geschreven over ‘barbecho’ wat de vertaling is van braakliggend agrarisch terrein. De term braak stamt uit de landbouw-praktijk. Onder het braak laten liggen van grond verstaat men dat de grond gedurende enige tijd onbezaaid laat, maar wel actief bewerkt. Gedurende deze braakperiode van doorgaans één jaar wordt het bouwland een aantal malen geploegd en geëgd. 

Recent hebben de EU en ook Spanje een wet goedgekeurd die het toestaat het braakliggend terrein te gebruiken voor het telen van zonnebloemen en mogelijkerwijs mais. Doorgaans gaat het om 5% van het terrein van een boer dat als ‘barbecho’ gebruikt dient te worden en nu mag zelfs 10% van het terrein gebruikt worden voor het telen van zonnebloemen en/of mais.   

De provincies waar in Spanje de meeste zonnebloempitten en zonnebloemolie vandaan komen zijn Burgos in Castilië en León (41%), Sevilla in Andalusië (32%) en Cuenca in Castilla-La Mancha (15%). Deze provincies zijn samen goed voor 773.787 ton zonnebloemolie, aldus de meest recente gegevens van het Ministerio de Agricultura uit 2020.

In Castilla-La Mancha is 600.000 hectare van de 2,7 miljoen landelijk gebruikte hectare voor zonnebloemen in gebruik. In het geval van de wetswijziging betekent dit dat alleen in deze regio nu 200.000 hectare extra gebruikt kan worden voor het telen van zonnebloemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.