De Spaanse belastingdienst int 865 miljoen euro meer en betaalt 248 miljoen euro minder terug vanwege de inflatie

De Spaanse belastingdienst int 865 miljoen euro meer en betaalt 248 miljoen euro minder terug vanwege de inflatie
Beeld: Agencia Tributaria

De Spaanse belastingdienst int 865 miljoen euro meer en betaalt 248 miljoen euro minder terug vanwege de inflatie

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse Belastingdienst heeft dinsdag 11 april (2023) de start van de campagne voor de Inkomstenbelasting 2022 aangekondigd, waarbij het nu mogelijk is om aangiften elektronisch in te dienen via hun online platform. Deze campagne zal naar verwachting leiden tot een toename van 865 miljoen euro aan belastingen, terwijl er naar schatting 248 miljoen euro minder zal worden terugbetaald dan vorig jaar vanwege de inflatie.

Tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor in Madrid werd dinsdagochtend de campagne gepresenteerd. De Belastingdienst verwacht 22.899.000 aangiften te ontvangen, wat 3,4% meer is dan vorig jaar. Dit zal naar verwachting leiden tot netto-inkomsten van 6,5 miljard euro, een toename van 20% in vergelijking met vorig jaar. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de meeste opbrengsten van de inkomstenbelasting afkomstig zijn van inhoudingen op salarissen van werknemers en dat de opbrengst van aangiften slechts een klein deel is.

De Belastingdienst verwacht dat 6 op de 10 ingediende aangiften (13,6 miljoen) zal leiden tot terugbetalingen aan belastingbetalers, wat neerkomt op een bedrag van 9,9 miljard euro, een daling van 2,4% vergeleken met vorig jaar. Ongeveer 7,6 miljoen belastingbetalers, wat slechts een derde van de totale hoeveelheid is, zal moeten betalen bij het indienen van het document, wat zal leiden tot inkomsten van 16,4 miljard euro voor de AEAT, een stijging van 5,6% vergeleken met het voorgaande fiscale jaar.

De tarieven van het staatsgedeelte van de inkomstenbelasting zijn niet aangepast sinds het crisisjaar 2008. Echter, in het autonome gedeelte van de belasting zullen tot wel 10 autonome regio’s (van de 17) in 2023 enige vorm van verlaging toepassen. Dit zijn Andalusië, Canarische Eilanden, Castilië en León, Balearen, Madrid, Murcia, Valencia regio, Aragón, Baskenland en Navarra.

Een ander opvallend punt van de voorspellingen van de Belastingdienst is de verwachte daling van zowel de vermogensaangiften als de inkomsten uit deze categorie. De Belastingdienst verwacht dat er 1,28 miljard euro zal worden opgehaald via vermogensaangiften, wat 49 miljoen euro minder is dan in 2021. De directeur-generaal van de AEAT schrijft deze daling toe aan kortingen die autonome regio’s zoals Andalusië hebben toegepast, die binnen de normatieve bevoegdheid van de autonome regio’s vallen.

De campagne voor de inkomstenbelasting over 2022 is op 11 april 2023 begonnen, de datum waarop belastingbetalers hun aangifte online kunnen indienen, een manier die negen van de tien belastingbetalers in Spanje al gebruikt. De campagne is van 1 tot en met 30 juni 2023 voor afgifte van de ingevulde papieren documenten bij een belastingkantoor. Van 25 mei tot en met 29 juni 2023 is het mogelijk een afspraak te maken voor het bezoek aan een belastingkantoor. Van 5 mei tot en met 30 juni 2023 kan de belasting ook telefonisch worden ingediend (met afspraak). Wanneer de aangifte automatisch wordt afgeschreven, is de deadline 27 juni. Op 30 juni eindigt de campagne inkomstenbelasting 2022/2023.

belastingen
Vanaf 11 april kan in Spanje de belastingaangifte gedaan worden
Op 11 april begint de campagne voor de aangifte van de inkomstenbelasting 2022/2023 en kunnen belastingbetalers online hun aangifte indienen, maar wat zijn …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud