Vijf valse schilderijen van Goya en Velázquez onderschept die verkocht werden voor 76 miljoen in Valencia

Vijf valse schilderijen van Goya en Velázquez onderschept die verkocht werden voor 76 miljoen in Valencia
Beeld: Wikipedia & Canva

Vijf valse schilderijen van Goya en Velázquez onderschept die verkocht werden voor 76 miljoen in Valencia

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De groep voor historisch erfgoed van de politie in Valencia heeft vijf valse schilderijen onderschept die toegeschreven werden aan Francisco de Goya en Diego de Velázquez. De werken zouden op de markt worden verkocht als authentieke schilderijen van de beroemde kunstenaars voor een waarde van 76 miljoen euro.

De werken zullen worden opgenomen in de tentoonstelling ´Vervalst. De kunst van het bedrog of het bedrog van de kunst´ die te zien zal zijn tot september in het MuVIM museum te Valencia. Hier zullen in totaal 112 vervalste kunstwerken tentoongesteld worden die in de afgelopen jaren allemaal door de politie zijn onderschept.

Er zijn vier personen opgepakt die de vermoedelijke daders zijn van de oplichting. De vier probeerden de vijf werken te verkopen en hadden daarbij ook al het nodige papierwerk vervalst om het vertrouwen van de kopers te winnen. Het onderzoek werd begin 2023 gestart. De politie kon vaststellen dat er vier vervalste schilderijen van Goya en één vervalst schilderij van Velázquez te koop werden aangeboden. De schilderijen werden verkocht alsof ze onderdeel waren geweest van een collectie van een verzamelaar die overleden was in 2020. Dit alles vond plaats in de Valencia regio en dan vooral in de provincies Castellón en Valencia.

Om vast te stellen dat de werken inderdaad vals waren werd Goya-specialist Manuela Mena geraadpleegd. Deze kon bevestigen dat de werken niet authentiek waren. De nodige rapporten zijn verder gemaakt door expert David Gimlio van het museum van de schone kunsten van Valencia. Op 14 maart werd met al deze informatie een politierapport aangeboden aan het gerechtshof van Valencia.

Het was trouwens niet al te moeilijk om vast te stellen dat sommige van de werken vals waren. Zo was één van de werken zelfs geschilderd door een amateurschilder en een andere was totaal niet in de stijl of de kwaliteit van Goya geschilderd.

Ga naar de inhoud