Ontdek de nieuwe spannende Camino del Desfiladero wandeling in Ronda

Ontdek de nieuwe spannende Camino del Desfiladero wandeling in Ronda
Beeld: Desfiladero de Tajo / web

Ontdek de nieuwe spannende Camino del Desfiladero wandeling in Ronda

Ronda is een fascinerende stad in het binnenland van de provincie Málaga, bekend om zijn historische centrum, imposante brug en spectaculaire natuurlijke omgeving. De nieuwste toevoeging aan de bezienswaardigheden van Ronda is het Camino del Desfiladero, een wandelpad dat bezoekers door het indrukwekkende Tajo-ravijn leidt en wel iets wegheeft van de beroemde Caminito del Rey.

Het Tajo-ravijn is een uniek natuurlijk fenomeen, gevormd door de rivier de Guadalevín die zich door de kalkstenen en zandsteen bodem heeft gegraven. Deze diepe kloof, tot wel 100 meter diep en 70 meter breed, is het resultaat van miljoenen jaren erosie. Dankzij het nieuwe Camino del Desfiladero kunnen bezoekers nu op een veilige manier deze spectaculaire natuurlijke omgeving verkennen en de grandeur van het ravijn op zich laten inwerken.

De eerste fase van het Camino del Desfiladero os op donderdag 11 april 2024 geopend voor het publiek. Deze nieuwe toeristische trekpleister in Ronda zal in de komende dagen worden bezocht door autoriteiten en lokale groepen, voordat het op zaterdag 13 april voor het grote publiek toegankelijk wordt.

Inwoners van Ronda hoeven voor toegang tot het Camino del Desfiladero geen reservering te maken. Zij kunnen gratis toegang krijgen door hun identiteitskaart te tonen, zolang het quotum voor het aantal bezoekers per uur niet is bereikt.

Voor bezoekers van buiten Ronda kost de toegang 5 euro per persoon. Deze prijs is zeer schappelijk, gezien het unieke karakter van het wandelpad en het spectaculaire uitzicht op het Tajo-ravijn. Kinderen onder de 8 jaar zijn gratis, terwijl kinderen tussen 8 en 18 jaar hun identiteitskaart of gezinsboekje moeten tonen en begeleid moeten worden door een volwassene. Bezoekers kunnen maximaal 4 tickets per reservering boeken.

Vanwege de steile en uitdagende topografie van het Tajo-ravijn, is het aantal bezoekers per uur beperkt tot maximaal 30 personen. Dit zorgt ervoor dat bezoekers het eerste deel van het wandelpad rustig en veilig kunnen verkennen, vanaf het plein van María Auxiliadora tot aan de voet van de Nieuwe Brug.

De beperking van 30 personen per uur is een essentiële veiligheidsmaatregel. Het smalle pad en de steile wanden van het ravijn vereisen voorzichtigheid en oplettendheid van de bezoekers. De organisatoren willen een ontspannen en veilige wandelervaring bieden, waarbij iedereen de tijd en ruimte heeft om het Tajo-ravijn in al zijn pracht te bewonderen.

In de toekomst is het plan om het Camino del Desfiladero uit te breiden, zodat meer bezoekers tegelijkertijd kunnen genieten van dit natuurlijke wonder. Voorlopig is echter gekozen voor een beperkt aantal bezoekers per uur, om de veiligheid en kwaliteit van de ervaring te waarborgen.

Reserveringen

Voor het grote publiek is het verplicht om vooraf een reservering te maken voor een bezoek aan het Camino del Desfiladero. Reserveringen kunnen worden gemaakt via de website van het Camino del Desfiladero, die beschikbaar is in zeven talen: Spaans, Engels, Duits, Frans, Japans, Italiaans en ook Nederlands.

Op de website vinden bezoekers alle benodigde informatie over het wandelpad, zoals routebeschrijvingen, veiligheidsregels en een plattegrond met de belangrijkste monumenten in Ronda. Daarnaast kunnen zij een digitale applicatie met audiovisuele informatie over de geschiedenis en natuur van het Tajo-ravijn downloaden.

Eerste fase

De eerste fase van het Camino del Desfiladero zal de bezoekers langs de noordelijke oever van het Tajo-ravijn leiden. Dit eerste deel van het wandelpad biedt een prachtig uitzicht op de diepte van de kloof en de historische Nieuwe Brug, die het ravijn overspant.

Vanaf het Camino del Desfiladero kunnen bezoekers de indrukwekkende Nieuwe Brug bewonderen, die sinds het midden van de 18e eeuw het Tajo-ravijn overspant. Dit architectonische meesterwerk is een icoon van Ronda en geeft een goed idee van de enorme schaal van het Tajo-ravijn.

Terwijl bezoekers langs het pad lopen, kunnen zij de kalkstenen en zandsteen wanden van het ravijn bewonderen. De rivier Guadalevín stroomt diep onder hen, en de vegetatie die in de kloof groeit, biedt een contrast met de rotsachtige omgeving.

Het pad is zodanig ontworpen dat het ook toegankelijk is voor minder mobiele bezoekers. Er zijn meerdere rustpunten onderweg, en de route is voorzien van veiligheidsvoorzieningen zoals hekken en leuningen.

Tweede fase

In de toekomst is er ook een tweede fase van het Camino del Desfiladero gepland, waarbij bezoekers de zuidelijke oever van het ravijn zullen verkennen. Dit zal een nog spectaculairdere route zijn, met uitzichten op de steile rotswanden en de diepte van het Tajo-ravijn.

De tweede fase zal technisch gezien uitdagender zijn dan de eerste fase, met smallere paden en mogelijk enkele steile trappen. Dit zal een avontuurlijkere wandelervaring bieden voor de meer ervaren bezoekers.

De organisatoren zijn van plan om het Camino del Desfiladero in de toekomst te integreren met bestaande wandelpaden in de regio. Zo kunnen bezoekers een complete rondwandeling maken rond het Tajo-ravijn en genieten van verschillende perspectieven op dit natuurlijke fenomeen.

Ga naar de inhoud