De zinderende zomer is begonnen met 38+ graden op diverse plaatsen in Spanje

De zinderende zomer is begonnen met 38+ graden op diverse plaatsen in Spanje
Beeld: eltiempo / web

De zinderende zomer is begonnen met 38+ graden op diverse plaatsen in Spanje

Een intense hitte heeft Spanje de afgelopen dagen stevig in zijn greep gehouden, met temperaturen die tot wel 16 graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar lagen. Deze uitzonderlijke warmte heeft geleid tot snikhete nachten, een verhoogd risico op bosbranden, en dat allemaal vooral op de Canarische Eilanden en het noorden van Spanje.

De Canarische Eilanden hebben deze week de volle kracht van de hitte ondervonden. Volgens de Spaanse meteorologische dienst AEMET registreerden maar liefst vijftien waarnemingsstations op de eilanden temperaturen van boven de 35 graden. In enkele gevallen werd het zelfs 38 graden of meer.

In Pájara op Fuerteventura piekte de temperatuur op 38 graden, terwijl in La Aldea de San Nicolás op Gran Canaria een maximumtemperatuur van 38,5 graden werd gemeten. Op de luchthaven van Tenerife Zuid werd met 38,3 graden een nieuw aprilrecord gevestigd, ruim 2 graden hoger dan het vorige record uit 2008.

Maar niet alleen de extreme dagtemperaturen waren opvallend. Ook ’s nachts bleef het bijzonder warm, met minimumtemperaturen die zelden onder de 25 graden daalden. Deze zogenaamde ‘noches tórridas’ (snikhete nachten) zorgden voor veel slapeloze uren voor de inwoners van de eilanden.

Het Spaanse vasteland

Ook op het Spaanse vasteland was de hitte deze week niet te onderschatten. In grote delen van het land lagen de temperaturen tot 13 graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. In de stad Ourense (Galicië) werd op donderdag 11 april een maximumtemperatuur van 32 graden gemeten.

Voor veel Spanjaarden die nog niet over airconditioning beschikken, was het een ware beproeving om de warmte te trotseren. Vooral ’s nachts was het bijzonder zwaar, met temperaturen die vaak niet onder de 20 graden zakten. Dit zorgde voor slapeloze nachten en veel geeuwerig personeel op de werkvloer de volgende dag.

Geen verlichting komende dagen

Helaas lijkt er de komende dagen weinig verlichting in zicht voor de Spanjaarden. De weerexperts van AEMET voorspellen dat de hoge temperaturen en droogte zullen aanhouden, met het risico op nieuwe hittegolven in grote delen van het land.

Op de Canarische Eilanden blijft het warm, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 32 graden. Ook elders in Spanje zal het kwik vaak de 30 graden aantikken of zelfs overschrijden.

Vooral in de centrale, noordelijke (Galicië, Asturië, Baskenland, Navarra, Lleida, Huesca en Zaragoza) en zuidelijke regio’s zal het aankomende weekend erg warm worden, met maximumtemperaturen die kunnen oplopen tot wel 10 graden boven het seizoensgemiddelde. Dat geldt ook voor de regio Valencia en Murcia en de Baleareneilanden waar het kwik kan stijgen tot 28 graden of meer.

Ga naar de inhoud