Buitenlanders die meer dan 10.000 euro contant betalen worden in de gaten gehouden in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Buitenlanders die meer dan 10.000 euro contant betalen worden in de gaten gehouden in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Om fraude en geld witwaspraktijken tegen te gaan heeft de Spaanse overheid besloten om vanaf juni alle contante betalingen die 10.000 euro en hoger zijn in de gaten te gaan houden. Het gaat in dit geval dan alleen om buitenlanders die niet in Spanje staan ingeschreven. Het gaat dus niet om buitenlanders die reeds in Spanje wonen en ingeschreven zijn en ook niet om Spanjaarden zelf aangezien hun limiet veel lager is met 2.500 euro aan contante uitgaven.

Weliswaar blijft het limiet van toegestane contante betalingen voor buitenlanders op 15.000 euro staan maar vanaf 10.000 euro gaan er alarmbellen rinkelen en dienen winkeleigenaren maatregelen te nemen zoals deze bestedingen aan te geven bij de autoriteiten, in dit geval de Spaanse belastingdienst. Deze maatregelen komen eigenlijk twee jaar te laat aangezien binnen de Europese Unie dit maximale bedrag aan contante bestedingen reeds was vastgelegd in 2015.

Dit houdt dus in dat als buitenlanders iets willen kopen en daarbij 10.000 euro of meer aan contant geld neerleggen, de autoriteiten meteen daar vanaf weten en eventueel maatregelen kunnen nemen. Tussen 10.000 en 15.000 euro zal men dat niet doen wat het maximale want een buitenlander in contant geld mag uitgeven zonder dit te melden is 15.000 euro. Vanaf dat bedrag mag men in principe niets met contant geld kopen.

Voor de Spanjaarden en in Spanje geregistreerde buitenlanders is dat bedrag vele malen lager en is dat nu nog 2.500 euro toegestane contante betaling. De kans is echter aanwezig dat dit in de nabije toekomst verlaagd gaat worden naar 2.000 euro contante betaling. Deze maatregelen dienen ervoor om een betere controle te krijgen op het uitgeven van zwart geld en om geld witwaspraktijken tegen te gaan.

Ga naar de inhoud