skip to Main Content
Guardia Civil Spanje bestaat 175 jaar
Guardia Civil

Guardia Civil Spanje bestaat 175 jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft verschillende politiemachten zoals de autonome/regionale politie eenheden in Catalonië, Baskenland en Navarra, de nationale politie en de lokale politie. Een van de grootste en waarschijnlijk ook de belangrijkste politie eenheden is de Guardia Civil die in het groen gekleed gaat.

De Guardia Civil werd op 13 mei 1844 opgericht en bestaat op maandag 13 mei dit jaar dus 175 jaar. De Guardia Civil, ook wel Benemérita genoemd, is een Spaanse politie-eenheid met militaire en civiele functies, net als de Nederlandse Koninklijke Marechaussee en de vroegere Belgische Rijkswacht.

In de Spaanse grondwet uit 1978 is vastgelegd dat de primaire missie van de eenheid het beschermen van het vaderland is. Hierbij werd het motto “Todo por la patria” (“Alles voor het vaderland”) aan de eenheid gegeven.

De Guardia Civil maakt deel uit van twee ministeries; het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Ministerio del Interior) en het Ministerie van Defensie (Ministerio de Defensa). Er werken bijna 78.000 mensen bij de Guardia Civil die uit meerdere afdelingen bestaat.

Om te vermijden dat de leden van de Guardia Civil de burgers bevoordelen hebben ze weinig contact met het ‘volk’. Ze worden aangesteld in een andere streek dan waar ze oorspronkelijk wonen en kennen dus niemand in de omgeving van de standplaats. Ze wonen in kazernes. Als een lid van de Guardia Civil trouwt met iemand uit de omgeving, dan wordt hij overgeplaatst naar een andere streek.

Geschiedenis

Na de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Fransen, die in 1814 beëindigd was, ontstonden met name op het Spaanse platteland allerlei problemen met criminaliteit. Dit deed bij de toenmalige koning van Spanje Ferdinand VII het besef groeien dat er een autoriteit moest komen om de criminaliteit te beteugelen.

De toen in het leven geroepen gewapende eenheden brachten echter niet het gewenste resultaat en op 28 maart 1844 werd besloten tot de oprichting van de Cuerpo de Guardias Civiles. Het decreet van 13 mei van dat jaar vormde de aanleiding voor de officiële oprichting van de Guardia Civil.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De politie in Spanje[/su_note]

Guardia Civil Vs. Policía Nacional

Veel buitenlanders denken nog altijd dat de Guardia Civil een soort paramilitaire organisatie is met buitengewone bevoegdheden om de bevolking te terroriseren. Een beeld dat misschien correct was tot de jaren 70 van de vorige eeuw maar dat beeld is momenteel niet meer correct.

De Guardia Civil (met groene kleuren) en de Policia Nacional (met blauwe kleuren) zijn beide ‘conventionele’ politiediensten met ongeveer hetzelfde takenpakket, het verschil is enkel demografisch. De Guardia Civil opereert vooral op het platteland en in dorpen en steden onder de 20.000 inwoners, de Policia Nacional opereert vooral in stedelijk gebied met een bevolking groter dan 20.000 mensen.

Ben je dus het slachtoffer van een misdrijf in landelijk gebied dan moet men naar de Guardia Civil, zij beschermen de bevolking en stellen bij een misdrijf een onderzoek in. Daaruit volgt dat men een slachtoffer is in een stedelijk gebied dat men zich moet wenden tot de Policia Nacional.

De bevoegdheden van beide korpsen, de macht en de middelen van beide zijn praktisch gelijk. Onder normale omstandigheden leeft 40 procent van de Spaanse bevolking onder de bescherming van de Guardia Civil maar dit loopt op tot 65 procent in de zomermaanden wanneer een groot deel van de bevolking in vakantie is aan de kust.

Er is ook nog een afdeling van de Guardia Civil die zich bezighoudt met verkeersovertredingen op zowel gewone als op snelwegen, de Guardia Civil Tráfico.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Nog maar eenmaal contact mee gehad, dit was in januari. We reden van de luchthaven naar onze Spaanse woning. Op een traditioneel niet drukke weg doemde plots een GC op en maande me aan te stoppen. Op deze weg (kortbij San Fulgencio voor de kenners) mag je 80 Km/hr rijden behalve op een kort stukje (en dan nog in één richting) slechts 60 Km/hr. Daar ligt namelijk een onbenullige, kleine, industriezone. Ik zag er nog nooit een auto afslaan. Ik was “geflitst” aan 78 Km/hr (dus lager dan de kilometerslange toegestane snelheid). Duidelijk dat ik geen hardrijder ben. Dat controlepunt was echt om mensen te “pakken”. Er is daar geen enkel risico. Maar het bord staat er effectief.
  Het optreden van de GC was aanvankelijk nors (zoals zijn look), maar correct. Toen ik hem in mijn “beste Spaans” vertelde dat het ‘s anderendaags mijn verjaardag was en dit geen leuk cadeau was, klopte hij me op de schouder en zei “sorry”.
  Het verhaal is nog niet ten einde. Toen we thuiskwamen en we op boodschappen wilden vertrekken, constateerde ik dat ik mijn rijbewijs niet meer had. Ik was er van overtuigd dat de GC me die niet teruggegeven had. We reden direct terug naar de plaats van de controle, maar de post was reeds verdwenen. Toen we terug thuiskwamen stond een Engelse buur van me met mijn rijbewijs te zwaaien. De GC was die thuis komen brengen. (Door omleggingen wegens wegenwerken in het dorp hadden we elkaar niet gekruist.)
  Het heeft me € 50,00 gekost, maar ik hield er wel een leuk (hierboven ingekort) verhaal aan over…

 2. Echt een mooi land Spanje als je alles voor het vaderland in Nederland zegt ben je de ergste NAZI die er is. Tijd dat wij wat meer vaderlandsgezind gaan worden voordat ons mooie land verkwanseld raakt. Het is niet te laat. Prachtig dat ze in Spanje het bestaan van een eenheid landelijk vieren.

 3. Heb vorige week 2 agenten van de Guardia Civil op mijn dak gekregen omdat ik iemand beledigd zou hebben. Die persoon heeft een denuncia tegen me ingediend. Vandaar hun bezoek. Ze waren zeer correct. Alleen vraag ik me af of ze hun tijd niet beter kunnen besteden. Ik denk niet dat in NL 2 agenten voor zoiets onbenulligs worden ingezet. Denuncias is een obsessie in Spanje.

 4. Mijn ervaring was helemaal niet zo leuk.
  Ik heb een boete gekregen omdat ik geen Spaans rijbewijs kon voorleggen terwijl ik helemaal niet resident ben in Spanje. Ik heb daar wel een woning en mijn wagen heeft een Spaanse rijplaat. Maar een gewoon Europees rijbewijs voldeed niet voor die Franco dieners.
  Zij hebben mij gewoon willen kloten.
  Heb uiteindelijk de boete niet moeten betalen omdat ik er alles aan gedaan heb om te bewijzen dat ik daar niet woon.
  Ik heb mijn belastingaangifte, bewijs van woonst in België ondertekend door de burgemeester enz moeten voorleggen.
  Dit was voor hun alsnog niet voldoende bewijs. De boete was ondertussen al 2 keer verdubbeld.
  Laatste bewijs heb ik verkregen van het Belgisch ministerie van buitenlandse zaken. Tot toen , ja pas toen zijn ze ermee gestopt mij te ambeteren met hun onrechtvaardige aantijgingen.

 5. Nooit geen problemen . Met een jeep echt overal gereden. Ook op slecht begaanbare wegen. En op de meest afgelegen plaatsen kom je de GC tegen. De motor politie heeft een flinke uitbreiding , want die zie je ook veel voorbij komen.. Geen aanhouding meegemaakt. In Benidorm daar wemelt het van de overheids-dieners. Ik rij normaal en dat is de manier om niet op te vallen. Een spaans kenteken scheelt een slok op een borrel. De papieren zijn allemaal correct. Dus geen zorgen . Alleen de schade op parkeerplaatsen . Dan weer een deukje en daar weer een kras. Het parkeer gedrag is echt slecht in Spanje.

 6. Heel blij met Guardia Civil. Geeft mij een veilig gevoel hoewel ze ook wel eens heel erg intimiderend over kunnen komen bij bijvoorbeeld verkeerscontroles.
  Misschien zou Nederland voor de zogenaamde ‘probleemgebieden’ tot een soort uitwisselingprogramma moeten proberen te komen met Spanje. Maar, dan wél met de bevoegdheden die de Guardia hier in Spanje heeft. Durf er heel wat onder te verwedden dat een groot deel van de huidige shitzooi in vooral de grote steden in NL binnen een half jaar opgelost zijn.
  Het valt echt op dat er hier praktisch géén respectloze rel jeugd uit vooral de Noord Afrikaanse landen rondloopt. Dit, terwijl er circa 6 miljoen hier in Spanje wonen én werken. De Guardia speelt hier een grote rol in want daar heeft iedereen hier respect voor.

 7. Onze Belgische rijkswacht destijds verbleven ook in kazernes en was ook een elite korps waar men respectvol naar opkweek.

 8. Ook wel eens een boete van ze gehad maar altijd ZEER correct behandeld.

  Zou politie in Nederland voorbeeld aan kunnen nemen !

  1. Uit eigen ervaring inderdaad ondervonden dat de GC correct en hoffelijk optreedt,en dat op diverse plaatsen.De politie in NL is druk bezig met theedrinken en en “administratieve bezigheden” ??

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken