Canarische bananen telers willen een milieulabel vanwege lage CO2-voetafdruk

Canarische bananen willen een milieulabel vanwege lage CO2-voetafdruk
Beeld: Plátanos de Canarias / Facebook

Canarische bananen telers willen een milieulabel vanwege lage CO2-voetafdruk

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Zoals bekend worden er op de Canarische Eilanden banen geteeld die voor een groot deel in eigen land maar ook daarbuiten geconsumeerd worden. Maar omdat het bekende nationale product een zesde van de uitstoot van een traditionele banaan produceert willen de telers om een ​​gemeenschappelijk milieulabel vragen vanwege de lage CO2 of ecologische voetafdruk.

De ‘platanos de Canarias’ zijn wellicht wel een van de bekendste Spaanse producten maar omdat een groot deel in eigen land of binnen de Europese Unie geconsumeerd wordt worden ze veel minder ver getransporteerd en dus is de CO2-voetafdruk veel lager dan bij bananen uit bijvoorbeeld Zuid Amerikaanse landen.

De Spaanse organisatie op het gebied van certificering van beheerssystemen, producten en diensten AENOR geeft aan dat er een ecologische voetafdruk is van slechts 195,16 gram CO2 per kilo bananen.

Deze CO2-voetafdruk geeft de hoeveelheid broeikasgassen aan die tijdens het hele teeltproces worden uitgestoten. Maar omdat er geen algemeen milieulabel is wil de koepelorganisatie van de Canarische bananentelers ASPORCAN aan de Europese Unie vragen om een gemeenschappelijk label.

Met een milieulabel weet de consument uiteindelijk welke bananen een lage CO2-voetafdruk hebben en dus beter zijn voor het milieu waarna de consument een bewuste keuze kan maken.

Voedingslabel

De Canarische banaan is ook het eerste fruit dat een voedingslabel aanbiedt. De binnenkant of keerzijde van het Plátano de Canarias-logo bevat vanaf nu gedetailleerde informatie over de belangrijkste nutritionele eigenschappen van het fruit. 

Met dit nieuwe initiatief is de Canarische banaan het eerste fruit geworden dat een etikettering met voedingsinformatie heeft dat ook nog eens 100% composteerbaar en biologisch afbreekbaar is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.