Canarische bananen telers willen een milieulabel vanwege lage CO2-voetafdruk

Canarische bananen willen een milieulabel vanwege lage CO2-voetafdruk
Beeld: Plátanos de Canarias / Facebook

Canarische bananen telers willen een milieulabel vanwege lage CO2-voetafdruk

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Zoals bekend worden er op de Canarische Eilanden banen geteeld die voor een groot deel in eigen land maar ook daarbuiten geconsumeerd worden. Maar omdat het bekende nationale product een zesde van de uitstoot van een traditionele banaan produceert willen de telers om een ​​gemeenschappelijk milieulabel vragen vanwege de lage CO2 of ecologische voetafdruk.

De ‘platanos de Canarias’ zijn wellicht wel een van de bekendste Spaanse producten maar omdat een groot deel in eigen land of binnen de Europese Unie geconsumeerd wordt worden ze veel minder ver getransporteerd en dus is de CO2-voetafdruk veel lager dan bij bananen uit bijvoorbeeld Zuid Amerikaanse landen.

De Spaanse organisatie op het gebied van certificering van beheerssystemen, producten en diensten AENOR geeft aan dat er een ecologische voetafdruk is van slechts 195,16 gram CO2 per kilo bananen.

Deze CO2-voetafdruk geeft de hoeveelheid broeikasgassen aan die tijdens het hele teeltproces worden uitgestoten. Maar omdat er geen algemeen milieulabel is wil de koepelorganisatie van de Canarische bananentelers ASPORCAN aan de Europese Unie vragen om een gemeenschappelijk label.

Met een milieulabel weet de consument uiteindelijk welke bananen een lage CO2-voetafdruk hebben en dus beter zijn voor het milieu waarna de consument een bewuste keuze kan maken.

Voedingslabel

De Canarische banaan is ook het eerste fruit dat een voedingslabel aanbiedt. De binnenkant of keerzijde van het Plátano de Canarias-logo bevat vanaf nu gedetailleerde informatie over de belangrijkste nutritionele eigenschappen van het fruit. 

Met dit nieuwe initiatief is de Canarische banaan het eerste fruit geworden dat een etikettering met voedingsinformatie heeft dat ook nog eens 100% composteerbaar en biologisch afbreekbaar is.

Ga naar de inhoud