Bijna een op de vier jonge mensen in Spanje heeft een overgewicht of obesitas

Bijna een op de vier jonge mensen in Spanje heeft een overgewicht of obesitas
Beeld: 123rf

Bijna een op de vier jonge mensen in Spanje heeft een overgewicht of obesitas

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een onderzoek van de Spaanse Vereniging voor Obesitas (Seedo) is gebleken dat 24,7% van de jonge mensen tussen 16 en 30 jaar een overgewicht of obesitas heeft. Dat is hoofdzakelijk te wijten aan te weinig beweging en sport maar ook teveel ongezonde tussendoortjes veroorzaakt door angst en onzekerheden maar ook slechte eetgewoonten.

Met een gemiddelde queteletindex of body mass index (BMI) van 23,18 (uitgaande van een normaal gewicht met een index tussen 18,5 en 25), blijkt uit het onderzoek dat 24,7% van de ondervraagde jongeren overgewicht of obesitas heeft. Om precies te zijn heeft 18,2% een overgewicht en 6,5% lijdt aan obesitas terwijl 7,9% onderwogen is en dus te weinig weegt, aldus de Sociedad Española de Obesidad.

Per leeftijdsgroep toont het onderzoek aan dat degenen met een hogere gemiddelde BMI van 24,06 de groep is tussen 25 en 30 jaar oud. De obesitas en het overgewicht nemen toe met de leeftijd en binnen dezelfde leeftijdsgroep. Voor degenen tussen 20 en 24 jaar is de gemiddelde BMI 21,91 terwijl in de leeftijdscategorie 16 en 19 jaar de gemiddelde BMI 22,12 is.

Volgens de enquête gaat 80,1% van de jongeren ervan uit dat overgewicht een ziekte is, een cijfer dat groter is dan dat van de rest van de volwassenen die het als een ziekte beschouwen (76,9%).

Wat overgewicht betreft schrijft 33,8% het toe aan een gebrek aan lichaamsbeweging; 29,6% aan snacken vanwege angst en onzekerheid; 20,7% aan een slechte en ongezonde voeding; 7,1% aan genetica; 5,8% aan slecht slapen en 5,8% zegt de redenen niet te kennen.

Verder blijkt dat 61,1% van de jongeren dagelijks bewerkte voedingsmiddelen consumeert en slechts 16,5% elke dag aan sport doet. Dat laatste percentage wordt teruggebracht tot 10% in het geval van mensen met overgewicht.

Ga naar de inhoud