Maaltijdbezorgers en digitale platforms moeten hun koeriers verplicht in dienst nemen in Spanje

Maaltijdbezorgers en digitale platforms moeten hun koeriers verplicht in dienst nemen in Spanje
Beeld: 123rf

Maaltijdbezorgers en digitale platforms moeten hun koeriers verplicht in dienst nemen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er werd veel over gesproken en gediscussieerd en de meningen lopen binnen de politiek, de maaltijdbezorgers, digitale platforms en de koeriers zelf uiteen. Maar eindelijk is er dan toch een wet die de koeriers of zoals deze in Spanje heten ‘riders’ beter beschermen. Zo is in de ‘ley riders’ wet vastgelegd dat werkgevers hun koeriers na 90 dagen verplicht in dienst moeten nemen.

Met een arbeidsovereenkomst zijn de ‘riders’ of koeriers van maaltijden en andere producten geen zelfstandige ondernemers of freelancers meer maar werknemers met dezelfde rechten en plichten als alle andere werknemers. Spanje is met deze ‘ley rider’ een van de eerste EU-landen die een arbeidswetgeving heeft voor de koeriers. Ook in Nederland wordt gekeken naar een soortgelijke wet.

Een ‘rider’ is een bezorger van eten/maaltijden en producten aan huis die werkt voor digitale platforms. Glovo, Deliveroo, Stuart of Uber Eats zijn enkele van de bekendste in Spanje. Hoewel ‘rider’ in het Engels fietser of motorrijder betekent, verwijst het in Spanje naar elke werknemer die deze functies vervult, ongeacht het transportmiddel, zelfs als hij/zij een auto bestuurt. ‘Riders’ worden in Spanje ook ‘repartidores’ genoemd.

Er zijn geen officiële cijfers over het aantal ‘riders’ of bezorgers/koeriers in Spanje maar volgens de laatste gegevens van werkgeversvereniging A Digital zijn er volgens een 2020-rapport 29.300 profielen van bezorgers. Een exact aantal ‘riders’ is moeilijk te bepalen omdat veel van hen op meerdere platforms een profiel hebben en dus al snel dubbel of tripple geteld kunnen worden.

Het profiel van een ‘rider’ in Spanje is een man tussen de 29 en 39 jaar oud. Het gaat soms om mensen die moeilijk een andere baan konden vinden en dus besloten om als bezorger of koerier te gaan werken. Het komt zelden voor dat ‘riders’ een leeftijd boven de 50 jaar hebben.

Het salaris van de ‘riders’ is erg moeilijk te bepalen omdat dit vaak afhankelijk is van de gewerkte uren en het platform. Over het algemeen schrijft men over een uurtarief van 8 euro met werkweken tussen de 40 en 49 uur. 

De vakbond UGT stelt echter dat de koeriers in Spanje in feite slechts 4 euro per uur verdienen omdat ze vaak de kosten als zelfstandige ondernemer of freelancer zelf moeten betalen. Daar komen ook nog eens vaak de kosten bij voor het transportmiddel zoals de auto, fiets of scooter en de brandstof- en onderhoudskosten.

Onder de ‘riders’ zelf is er echter ook een verschil van mening want een deel wil zelfstandig blijven werken als een ‘autónomo’ vanwege de vrijheid en flexibiliteit. Een ander deel wil echter een arbeidscontract hebben met rechten en plichten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.