Spaanse regering wil de btw voor producten voor vrouwelijke hygiëne afschaffen

Spaanse regering wil de btw voor producten voor vrouwelijke hygiëne afschaffen
Beeld: Canva

Spaanse regering wil de btw voor producten voor vrouwelijke hygiëne afschaffen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de regering ligt zal er geen IVA (BTW) meer gelden voor tampons, menstruatiecups, maandverband en inlegkruisjes. Op dit moment is de IVA in Spanje 10% maar dat moet 0% worden wanneer de wijziging van de abortuswet wordt aangenomen in de ministerraad, iets dat waarschijnlijk op dinsdag 17 mei zal gebeuren. Ook kunnen vrouwen verlof wegens een pijnlijke menstruatie krijgen van vijf dagen in plaats van de huidige drie dagen zolang medisch bewezen is dat de werkneemster onbekwaam is om haar taken normaal uit te voeren.

Wat betreft de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), ook wel Omzetbelasting genoemd in Nederland en België, wordt ook wel gesproken van tampontaks als het gaat om de BTW voor producten voor vrouwelijke hygiëne zoals tampons, menstruatiecups, maandverband en inlegkruisjes. In Spanje is de Impuesto sobre el Valor Añadido (IVA) op dit moment 10% (in Nederland 9% en in België 6%) maar dat moet 0% gaan worden in Spanje.

Verder staat in de concepttekst van de abortuswet wijziging vermeld dat producten voor  vrouwelijke hygiëne gratis zullen worden uitgedeeld in onderwijscentra maar ook in  gevangenissen en sociale centra zodat vrouwen in kwetsbare situaties geen extra kosten meer hoeven te maken en deze noodzakelijke producten geen luxeproducten meer zijn.

Dysmenorroe

Wat betreft het verlof wegens arbeidsongeschikte menstruatie kan deze drie dagen per maand zijn maar verlengd worden tot maximaal vijf dagen zolang medisch bewezen is  dat de werkneemster onbekwaam is om haar taken normaal uit te voeren. Daarbij gaat het over ‘dysmenorroe’, ofwel een pijnlijke menstruatie die de vrouw in haar normale activiteiten kan belemmeren. Van de jonge vrouwen tussen de 12 en de 24 jaar heeft ongeveer 60% tot 80% er last van. Van vrouwelijke scholieren met dysmenorroe zou circa 35% om deze reden de school verzuimen terwijl circa 42% van de werkende vrouwen op dat moment niet kan werken.

Abortuswet

Het 0% BTW-tarief voor producten voor vrouwelijke hygiëne en de extra dagen vrij vanwege dysmenorroe of pijnlijke menstruatie zijn onderdeel van de concepttekst waar al maanden aan gewerkt wordt voor de aanpassing van de abortuswet. Als het aan de regering en het Ministerie van Gelijkheid ligt moet deze tekst op dinsdag 17 mei tijdens de wekelijkse Ministerraad worden aangenomen.

Dat zou dan betekenen dat meisjes van 16 en 17 jaar geen vereiste ouderlijke toestemming meer hoeven te hebben voor de vrijwillige onderbreking van de zwangerschap. Op 5 juli 2010 trad een nieuwe abortuswet ofwel afbreking zwangerschap (interrupción voluntaria del embarazo) in werking waarbij het werd toegestaan vanaf 16 jaar tot de 14e week van de zwangerschap abortus te laten plegen. In 2015 werd echter een onderdeel van de abortuswet aangepast door de toenmalige conservatieve PP-regering. Vanaf dat moment mag dit bij meisjes tussen de 16 en 18 jaar alleen nog gebeuren met toestemming van de ouders. De vernieuwde en aangepaste abortuswet moet die leeftijdsgrens weer terugbrengen van 18 naar 16 jaar.

Ga naar de inhoud