De eerste 3D-geprinte woningen in Spanje zijn opgeleverd

De eerste 3D-geprinte woningen in Spanje zijn opgeleverd

De eerste 3D-geprinte woningen in Spanje zijn opgeleverd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De tijd dat woningen voornamelijk werden gebouwd van hout of stenen behoort inmiddels tot het verleden. Tegenwoordig zijn er namelijk veel verschillende manieren voor het bouwen van een woning en onlangs is hier een nieuwe mogelijkheid bijgekomen, namelijk het bouwen van een woning door middel van een 3D-printer. Klinkt gek, maar het is toch echt waar. In dit blogartikel vertellen we je hier dan ook graag meer over.

Wat is 3D-printen?

Voordat we je meer gaan vertellen over 3D-geprinte woningen is het natuurlijk eerst van belang dat je weet hoe 3D-printen precies werkt. 3D-printen werkt door middel van een filament. Filament kan eigenlijk worden gezien als inkt voor een normale printer en maakt het mogelijk om 3D-ontwerpen te printen. Er zijn veel verschillende soorten filamenten verkrijgbaar voor verschillende doeleinden.

De eerste 3D-geprinte woning in Spanje

In het jaar 2018 is de eerste 3D-geprinte woning in Spanje opgeleverd. Dit betreft een huis van in totaal 24 vierkante meter en is ontwikkeld door studenten van de Universiteit van Valencia. Na dit eerste succesproject zijn de studenten echter niet bij de pakken neer gaan zitten, want inmiddels zijn ze alweer bezig met een volgend project in Mallorca. Wij kunnen niet wachten wat deze studenten nog meer voor ons in petto hebben.

De voordelen van deze woningen

Met de huidige crisis en de stijging van bouwmaterialen kan het 3D-printen van woningen weleens de oplossing zijn die we in de toekomst nodig hebben. Volgens onderzoek is het namelijk mogelijk om de kosten voor het bouwen van een woning met 25% tot 35% te verminderen. Voor een bedrag van nog geen € 50.000,- zou het in principe mogelijk moeten zijn om een eengezinswoning te bouwen. Klinkt interessant, toch?

Zie jij jezelf hier al in wonen?

Wij verwachten dat in de toekomst steeds meer 3D-geprinte woningen in Spanje zullen verschijnen. Toch zal het zeker nog wel een flink aantal jaren duren, voordat wij verwachten dat deze manier van bouwen gebruikelijk zal worden. Toch kan het zeker geen kwaad om ons alvast eens te verdiepen in de mogelijkheden die de toekomst zal brengen. Zie jij jezelf al in een 3D-geprinte woning wonen? Wij weten het niet nog niet, maar het is zeker een belangrijke ontwikkeling om in de gaten te houden. Denk jij dat 3D-woningen de woningmarkt in de toekomst gaan veroveren?

Ga naar de inhoud