Boete van 15 miljoen voor FC Barcelona na betalingen met Audi’s en privévluchten

Boete van 15 miljoen voor FC Barcelona na betalingen met Audi’s en privévluchten
Beeld: via canva.com

Boete van 15 miljoen voor FC Barcelona na betalingen met Audi’s en privévluchten

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse belastingdienst Hacienda opende een onderzoek naar de topclub FC Barcelona. Dat besluit volgde na verdenking van vreemde transacties tussen het bestuur en haar spelers. De club betaalde sommige spelers via het gebruik van luxewagens en privévluchten en ontweek zo een deel van haar belastingen.

Zelfs op het hoogste niveau blijkt belastingontduiking een nationale sport. Al in 2019 deed de Spaanse belastingdienst Hacienda een onderzoek naar de financiële situatie bij topclub FC Barcelona. Dit onderzoek volgt op het onderzoek rond een betaling van 7,5 miljoen euro aan de tweede scheidsrechter van de club, José María Enríquez Negreira, tussen 1993 en 2018. Dat bedrag zou zijn uitbetaald voor schijnbaar fictieve diensten en leverde FC Barcelona eerder al een boete van 1 miljoen euro op.

Maar de vos verleert zijn streken niet. In 2014 tekende de club een akkoord met autobouwer Audi. In ruil voor reclame ontving de club in minder dan vijf jaar toen bijna 10 miljoen euro. Bovendien beloofde Audi in totaal 49 luxewagens voor de medewerkers en spelers binnen de hoogste rangen. Die auto’s zouden dienen voor interne doeleinden en gebruik binnen clubverband.

Onderzoek van Hacienda toonde echter aan dat de spelers ook modellen kozen die buiten het contract vielen. Op die manier zou de club aan belastingontduiking hebben gedaan. Bovendien werd bij Barça mogelijk ook gesjoemeld met privévluchten.

De krant El Mundo publiceerde in 2022 al dat Leo Messi in zijn contract 1 jaarlijkse privévlucht naar Argentinië opnam. En dat voor zijn hele familie. Ook bij andere spelers zou een dergelijke bonus opgenomen zijn zonder officieel te worden aangegeven bij de belastingdienst.

De kopzorgen voor topclub FC Barcelona lijken nog niet meteen voorbij te zijn. De Spaanse belastingdienst lijkt niet van plan het onderzoek stil te leggen voordat alles opgehelderd is.

Ga naar de inhoud