Sneeuw voor even teruggekeerd in de hoger gelegen delen van noord Spanje

Sneeuw voor even teruggekeerd in de hoger gelegen delen van noord Spanje
Beeld: @AlfonsoTomas_1 / twitter

Sneeuw voor even teruggekeerd in de hoger gelegen delen van noord Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De sneeuw keert terug naar de bergen van Spanje tijdens deze periode van veranderlijk weer. Het leek erop dat er dit jaar geen sneeuw meer zou vallen in de lente in Spanje, vooral na de vele weken van intense hitte die het land heeft gekend, maar de sneeuwvlokken zijn weer voor even gevallen in verschillende berggebieden in vooral het noorden van het Spaanse vasteland.

Hoewel het geen hevige sneeuwbuien waren, lag er in de vroege ochtend van vrijdag een dun laagje sneeuw in delen van de Pyreneeën, het Cantabrisch Gebergte en het Centraal Systeem. Er werden dan ook meerdere foto’s gedeeld op social media.

De komst van koude lucht op grote hoogte in het noordoosten van Spanje heeft ervoor gezorgd dat de sneeuwgrens plotseling is gedaald, waardoor de ‘lente’ weer is teruggekeerd na enkele weken van vroeg zomerweer en een recordwarme aprilmaand.

Op vrijdag is de sneeuwgrens gedaald tot 1.500 meter in delen van het Cantabrisch Gebergte terwijl het in lager gelegen delen regende. In het Centraal Systeem heeft het ook gesneeuwd vanaf 1.800 meter, net als in het Iberisch Systeem. In de Pyreneeën daalde de sneeuwgrens tot 1.400 meter vrijdagochtend.

Op zaterdag zullen de neerslaghoeveelheden minder relevant zijn in West- en Centraal-Cantabrië, dus in het gebergte zal er minder sneeuw vallen, met de sneeuwgrens die stijgt van 1.400 meter naar bijna 2.000 meter. In het Centraal Systeem kunnen er enkele sneeuwbuien zijn boven de 1.800 meter.

In het Iberisch Systeem zal de sneeuwgrens hoger blijven, rond de 2.000 meter, hoewel er wel flinke buien zullen zijn. Op deze dag zal de meeste neerslag in de Pyreneeën vallen, met een sneeuwgrens van ongeveer 1.700 tot 2.000 meter, lokaal iets lager in de vroege ochtenduren.

In de rest van het land is het weer wisselvallig, van regen en lagere temperaturen in het noordoosten van het land tot nog steeds te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar in het zuiden van het Spaanse vasteland. Ook op de Balearen eilanden heeft het op sommige plaatsen eindelijk geregend.

Ga naar de inhoud