De beste markt ter wereld is in Barcelona te vinden

De beste markt ter wereld is in Barcelona te vinden
Beeld: via canva.com

De beste markt ter wereld is in Barcelona te vinden

De wereld zit vol met prachtige markten, elk met een uniek karakter en aantrekkingskracht. Van traditionele souks in het Midden-Oosten tot levendige straatmarkten in Zuidoost-Azië, deze handelscentra vormen het kloppende hart van vele steden. In 2024 heeft de iconische La Boqueria-markt naast de Ramblas in Barcelona de internationale prijs voor beste markt ontvangen van Global Tastemakers

Het is een erkenning van de rijke geschiedenis en levendige sfeer die deze Spaanse markt te bieden heeft. Met zijn diverse aanbod van verse producten, lokale lekkernijen en bruisende activiteiten trekt La Boqueria bezoekers van over de hele wereld aan. Het is een ware smaak- en geursensatie die je niet mag missen als je Barcelona bezoekt, al moet je wel even het toeristische aanbod vergeten dat in de belangrijkste gang te vinden is.

De Boqueria in Barcelona is een wereld op zich, een betoverend geheel van geuren en smaken dat de zintuigen prikkelt en de smaakpapillen doet watertanden. Met zijn rijke geschiedenis, verbluffende aanbod aan verse producten en gastronomie beleving, is het geen wonder dat deze markt is uitgeroepen tot de beste ter wereld in 2024.

De Boqueria heeft een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot 1217, toen een groep slagers en andere voedselverkopers zich verzamelden op de Ramblas. Aanvankelijk een open-luchtmarkt, groeide de Boqueria uit tot een volwaardig marktgebouw dat in 1840 officieel werd geopend volgens de plannen van architect Josep Mas i Vila. Sindsdien is de markt een baken van Catalaanse gastronomie, met generaties aan marktkramers die hun vakmanschap en passie voor kwaliteitsvolle ingrediënten hebben doorgegeven.

Door de gangen van de Boqueria wandelen is een waar feest voor de zintuigen. Overal waar je kijkt, zie je kleurrijke displays van vers fruit en groenten, glinsterend vis- en zeevoedsel, vleesworsten en -stukken, eieren, zuivel en zoveel meer. De marktkramen barsten van regionale specialiteiten zoals Ibérico-ham, Catalaanse worstjes en olijfolie met de fijnste kwaliteit.

Naast deze overvloed aan verse, lokale producten, telt de Boqueria ook tal van eetgelegenheden waar je kunt genieten van heerlijke Catalaanse tapas, pinchos en andere gerechten. Van traditionele pa amb tomàquet tot innovatieve fusiekeuken, de markt biedt een compleet culinair avontuur.

Het marktgebouw zelf is een architectonisch pareltje, ontworpen in een unieke neoclassicistische stijl. De gietijzeren en glazen constructie uit 1840 creëert een lichte, open ruimte die de bezoekers omhult. Hoewel het gebouw in de loop der jaren is gerenoveerd en aangepast, is de authentieke charme en grandeur nog steeds voelbaar.

Ga naar de inhoud