Diefstal koper of sabotage van openbaar vervoer op verkiezingsdag in Catalonië?

Diefstal koper of sabotage van openbaar vervoer op verkiezingsdag in Catalonië?
Beeld: @FernandoHValls / X

Diefstal koper of sabotage van openbaar vervoer op verkiezingsdag in Catalonië?

In de afgelopen jaren heeft koperdiefstal een steeds grotere impact gehad op het functioneren van het openbaar vervoer in de regio Catalonië. Dit probleem heeft ook op zondag geleid tot aanzienlijke verstoringen in de dienstverlening, precies op de dag van de regionale verkiezingen in Catalonië. Daarom wordt nu afgevraagd of er sprake is van diefstal of dat er sprake is van sabotage om chaos te veroorzaken op de verkiezingsdag.

De diefstal van koper en het veroorzaken van verschillende branden hebben geleid tot een ware chaos bij Rodalies, het regionale treinnetwerk in Catalonië. Tijdens de ochtendspits op de dag van de regionale verkiezingen in Catalonië was het treinverkeer volledig lamgelegd als gevolg van de diefstal van kabels en branden. Duizenden reizigers werden getroffen door de verstoring en moesten noodgedwongen andere vervoersmiddelen zoeken om hun stem uit te brengen.

De Generalitat van Catalonië noemt de situatie “een ondraaglijke chaos” en bekritiseert de nationale overheid en spoorwegbeheerder Renfe. Ze dringen er bij de autoriteiten op aan om snel actie te ondernemen om de dienstverlening te herstellen en toekomstige incidenten te voorkomen.

Het Spaanse ministerie van Transport beschouwt de diefstal van koper en de daarbij horende branden die de dienstregeling van Rodalies in Catalonië heeft verstoord als “opzettelijk”. Dit komt doordat de diefstal heeft plaatsgevonden op moeilijk bereikbare locaties en er bovendien niet veel koper is buitgemaakt. De diefstal van koper, die omschreven wordt als de ergste in jaren, heeft een golf van problemen veroorzaakt in het gebied van Montcada Bifurcación (Barcelona). 

De verstoring van het treinverkeer op de dag van de regionale verkiezingen heeft ook politieke gevolgen gehad. Partijen als ERC en Junts hebben de autoriteiten opgeroepen om de stembusgang te verlengen in de getroffen gebieden, zodat kiezers alsnog hun stem kunnen uitbrengen. Dit is een duidelijk teken dat de koperdiefstal ook invloed heeft op het democratisch proces.

Op sociale media wordt druk gespeculeerd over de reden en gevolgen van de koperdiefstal. Men vraagt zich af wie er verantwoordelijk is, of het slechts om diefstal gaat, of dat er mogelijk sprake is van sabotage tijdens de regionale verkiezingsdag, zeker als je bedenkt dat er ook branden zijn geweest. Welke politieke partij zou voordeel hebben bij zo’n sabotage en wie zou in staat zijn om zoiets te plannen en uit te voeren? Het roept veel vragen op en zorgt voor veel discussie online.

Ga naar de inhoud