Een paradijs voor digitale nomaden in het binnenland van de Costa del Sol

Een paradijs voor digitale nomaden in het binnenland van de Costa del Sol
Beeld: @rooral / instagram

Een paradijs voor digitale nomaden in het binnenland van de Costa del Sol

De Costa del Sol is een van de populairste bestemmingen in Spanje voor digitale nomaden. Maar niet iedereen die voor de provincie Málaga kiest, verlangt naar een leven aan zee. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich te vestigen in kleine dorpen in het binnenland, op zoek naar rust, natuur en de gastvrijheid van de lokale bevolking. De pandemie heeft de instroom van telewerkers uit de hele wereld naar gemeenten als deze versneld, die in dit fenomeen, dat nog steeds in opmars is, een manier zien om hun economie te stimuleren en de ontvolking tegen te gaan.

De Costa del Sol is niet alleen bekend om haar stranden en levendige kustlijn, maar ook om haar prachtige binnenland. Terwijl veel digitale nomaden zich vestigen in de populaire kustplaatsen zoals Marbella of Torremolinos en de provinciale hoofdstad Málaga, ontdekken steeds meer van hen de charme en voordelen van de kleinere dorpen in het achterland.

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden zoals het dorp Benarrabá met ongeveer 450 inwoners, gelegen in de Vallei van de Genal, op een uur rijden van Marbella en twee uur van de hoofdstad. Het dorp heeft zich verbonden met de vereniging Rooral om zich te positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor remote workers.

Het gemeentebestuur steunt dit project volledig en investeert veel om het te realiseren. Een oud 18e-eeuws huis is omgevormd tot een digitaal innovatiecentrum en coworkingspace. Er wordt ook een gedeelde woning voor telewerkers gebouwd, met goede internetverbinding in de hele gemeente.

Volgens burgemeester Silvestre Barroso is de warmte en vriendelijkheid van de lokale bevolking het belangrijkste wat nieuwe bewoners waarderen in Benarrabá. Het is een gastvrije, open en levendige plek waar mensen van genieten.

Een ander dorp dat in trek is bij digitale nomaden is El Borge. Deze kleine gemeente met 700 inwoners ligt in het hart van de Axarquía-regio, op slechts 40 minuten rijden van Málaga. El Borge staat bekend om zijn charmante straatjes, witte huizen en rijke culinaire traditie.

Wat digitale nomades aantrekt in El Borge is de kans om te wonen in een echt Spaans dorp, omgeven door traditionele architectuur, ambachten en eetcultuur. Hier is geen sprake van massatoerisme, maar van een authentieke ervaring van het Spaanse plattelandsleven, zoals beschreven door een recente bewoner die hier is komen wonen.

Digitale nomaden waarderen ook de sterke gemeenschap in El Borge. De inwoners zijn erg vriendelijk en gastvrij, waardoor nieuwkomers snel worden opgenomen in de lokale sociale kringen. Dit zorgt voor een warm en inclusief gevoel voor mensen die zich in het dorp vestigen.

Benarrabá en El Borge zijn slechts twee voorbeelden van de kleinere dorpen in het binnenland van de Costa del Sol die in trek raken bij digitale nomaden. Ook gemeenten als Frigiliana, Casares en Casabermeja bieden een aantrekkelijk alternatief voor wie op zoek is naar rust, authenticiteit en een nauwere band met de lokale gemeenschap.

Ga naar de inhoud