Is Spanje het gelukkigste land ter wereld voor mensen ouder dan 60 jaar?

Is Spanje het gelukkigste land ter wereld voor mensen ouder dan 60 jaar?
Beeld: via canva.com

Is Spanje het gelukkigste land ter wereld voor mensen ouder dan 60 jaar?

In een wereld waarin geluk vaak een vluchtig en moeilijk te definiëren begrip is, is er een land dat opvalt als een oase van tevredenheid en welzijn, vooral voor haar oudere burgers. Volgens de recentste wereldwijde geluksrapporten spant dat land de kroon spant als het ‘gelukkigste land ter wereld’ voor mensen van 60 jaar en ouder. Maar is dat Spanje of een ander Europees land?

Het gelukkigste land ter wereld voor mensen van 60 jaar en ouder is niet Spanje. Sterker nog, Spanje staat ergens onderaan de top 30 en is in 2024 zelfs enkele plaatsen gezakt volgens het World Happiness Rapport 2024. Ook Nederland is niet gekozen tot beste land voor 60-plussers, al staat het land wel in de top 10 (op plaats 7). Het is ook niet België dat dit jaar in de top 20 staat (op plaats 19).

Het gelukkigste land is volgens dit rapport Denemarken, het kleine Scandinavische land met slechts iets meer dan 5,8 miljoen inwoners. Denemarken wordt wereldwijd geroemd om zijn hoge levensstandaard, uitstekende sociale voorzieningen en een cultuur die gericht is op het welzijn van alle burgers, ongeacht leeftijd. Voor mensen van 60 jaar en ouder lijkt dit land echter een bijzondere aantrekkingskracht te hebben.

Denemarken heeft aangetoond dat het mogelijk is om een samenleving te creëren waarin ouderen niet alleen langer en gezonder leven, maar ook actief betrokken blijven en een hoge mate van welzijn en geluk ervaren. Door te investeren in sociale zekerheid, gezondheidszorg en maatschappelijke participatie, is Denemarken uitgegroeid tot een voorbeeld voor andere landen die streven naar een samenleving waarin ouderen kunnen floreren.

Spanje?

Veel Europeanen beschouwen Spanje als een perfect land om met pensioen te gaan vanwege het aangename klimaat, de zonuren, de cultuur, gastronomie en gezondheidszorg. Echter, uit gegevens blijkt dat Spanje niet het ideale land is voor mensen boven de 60 jaar.

Er zijn verschillende redenen waarom Spanje mogelijk minder geschikt is voor ouderen. Zo kan de taalbarrière een obstakel vormen voor diegenen die de Spaanse taal niet spreken. Daarnaast kunnen de bureaucratische processen en de gezondheidszorg niet voldoen aan de behoeften van oudere mensen.

Ook de sociale aspecten spelen een rol, zoals het gebrek aan sociale contacten en ondersteuning voor ouderen in sommige delen van Spanje. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid bij oudere mensen die met pensioen zijn.

Kortom, hoewel Spanje vele voordelen biedt als het gaat om pensionering, zijn er ook veel uitdagingen en beperkingen die in overweging moeten worden genomen voordat men besluit om daar de gouden jaren door te brengen.

Ga naar de inhoud